Bolt 200-on már nagyon megverte Gatlint

Fotó: MTI/EPA / Diego Azubel

-

Usain Bolt a 100 után csütörtökön 200 méteren is legyőzte Justin Gatlint, így második aranyérmét nyerte meg a pekingi atlétikai világbajnokságon.


A férfi 100 döntőjének visszavágóját várta mindenki a férfiak 200-as fináléjától. A klasszikus távon vasárnap Bolt mindössze egy századdal győzte le Gatlint, de az akkori futásnál azt lehetett érezni, hogy az amerikai nem feltétlenül azért veszített, mert lassabb volt, hanem mert elgörcsölte az utolsó 20-30 métert. A mostani fináléban Gatlin nem tűnt görcsösnek, a nagy párharc mégis elmaradt, mivel a célegyenesre fordulva az amerikai nem bírta Bolt tempóját, aki mosolyogva, magát ünnepelve ért célba, 19.55 másodperces eredménnyel, a világ idei legjobbjával, és nyerte meg karrierje tizedik vb-címét.A hatszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter sikere azért is parádés, mert idén nagyon keveset versenyzett, 200-on szinte nem is indult, a vb-n mégis kirobbanó formában tudott futni. Bolt 200 méteren sorozatban negyedik vb-aranyát gyűjtötte be.


A női 400 méter a 200 háromszoros vb-győzteséről, ötkarikás címvédőjéről, az amerikai Allyson Felixről szólt, aki a mostani vb-n az egykörös számot választotta a félkörös helyett, s mint kiderült, számításai beigazolódtak. Minden idők egyik legeredményesebb atlétája egészen imponáló versenyzéssel győzött. A rajtgépből óriási sebességgel robbant ki, s az első 200-on óriási előnyt harcolt ki, majd a kanyart lazábbra vette, a célegyenesben pedig újítani tudott, s végül 49.26 másodperccel, a világ idei legjobbjával győzött. A négyszeres olimpiai bajnok Felix kilencedik világbajnoki aranyérmét nyerte meg, és ezzel már 11 darabból áll a vb-s éremgyűjteménye.Baji Balázs futamában hatodik lett, így nem jutott be a 110 m gát fináléjába. Az Európa-bajnoki negyedik, országos csúcstartó (13.29 mp) magyar sprinter a szerdai előfutamból futamharmadikként, idei legjobbjától mindössze egy századdal elmaradva, 13.45 másodperces idővel jutott tovább, azt azonban tudni lehetett, hogy a fináléhoz ennél sokkal jobb eredményre lesz majd szükség. A három elődöntőből a futamok első két helyezettje, illetve a két legjobb idő ért finálét.


Baji nem jutott a döntőbe


A 26 éves magyar vágtázó az utolsó, harmadik elődöntős futamban rajtolt, s ugyan jól kapott lábra, de sorra húzta le a gátakat, több után kicsit meg is billent, így végül 13.51 másodperccel a hatodik helyen ért célba. Összesítésben a 19. helyen végzett. Az elődöntőben meglepetés nem történt, így többek között a címvédő David Oliver, az olimpiai bajnok, világcsúcstartó Aries Merritt és a ranglistavezető Omar McLeod is könnyedén jutott döntőbe.