Bolondok napján mégis levetítették az oltástagadó filmet New Yorkban

Fotó: AFP / MIKHAIL MORDASOV

-

HÁTTÉR

A New York-i Angelika Film Center mutatta be április elsején a védőoltások és az autizmus közötti kapcsolatot bizonyítani próbáló filmet. Mindezt azután tették, hogy Robert De Niro levette fesztiváljának műsoráról a Vaxxed című mozit.


A film forgalmazójának szóvivője, Beth Portello úgy nyilatkozott a Guardiannek, hogy már korábban is tárgyaltak az Angelika Film Centerrel egy esetleges júniusi bemutatót illetően. Miután azonban Robert De Niro filmfesztiválja, a Tribeca végül úgy döntött, hogy a Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe című filmet nem játsszák le a fesztivál közönségének, felgyorsultak az események, és kénytelenek voltak előre hozni a premiert az Angelikában.


Az oltások veszélyességét hirdető, kétes hitelességű filmet április elsején mutatták be a New York-i moziban délelőtt 11 órakor, néhány tucat embernek.


A Vaxxed írója, rendezője, producere és egyik szereplője az az Andrew Wakefield, akinek a nevéhez a modern oltásellenes mozgalom elindítása fűződik. Wakefield 1998-ban azt próbálta meg bizonyítani, hogy a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) oltás és az autizmus kialakulása között közvetlen kapcsolat áll fenn. Mint később kiderült, mindezt a kutatásainak meghamisításával tette.

Bár Wakefield múltja ismert, korábban Robert De Niro mégis amellett foglalt állást, hogy a Vaxxed című filmet érdemes levetíteni a Tribecán, hogy az oltások eredményességével, mellékhatásaival kapcsolatos vitában a másik fél is meghallgattassék. Végül a a tiltakozások hatására De Niro levette a filmet a műsorról.