Bolgár rajongói arabverő császárhoz hasonlítják Orbánt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Orbán Viktor Szófiában a bolgár kormány migránsválságban tett erőfeszítéseit dicsérte, szerinte az országnak a schengeni zónában lenne a helye. A visegrádi négyek a migránsválság kezelésében szembementek Brüsszellel, Bulgária támogatását is próbálják megszerezni.


Jó hangulatban zajlott Orbán Viktor bulgáriai látogatása. A magyar kormányfő a helyi rajongóitól ajándékot is kapott.

Az “Orbán Csoport” nevű társaság egy VIII. századi bolgár uralkodót ábrázoló képet adott ajándékba a miniszterelnöknek. A Tervel kán vezette bolgár sereg Konstantinápolynál győzte le az arabokat, kortársai ezért Európa megmentőjének nevezték. 705-ben megkapta a császári címet is.

A kép mellett egy felirat is látható a következő szöveggel: “Őrizzük meg Európát! Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor részére bulgáriai tisztelőitől". A kormányfő “Thank you, Bulgaria” kommenttel posztolta a képet.


Thank you, Bulgaria!

Posted by Orbán Viktor on Friday, January 29, 2016

A miniszterelnök csütörtök este utazott Szófiába, pénteken találkozott Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, a két politikus közös sajtótájékoztatót is tartott. Erről az MTI számolt be.

Orbán szerint nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül.

Fel kell ajánlani Bulgáriának a schengeni tagságot, mondta a kormányfő. Az más kérdés, hogy "a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e”, tette hozzá.

Orbán arról is beszélt, hogy a migránsválság biztonsági kérdéssé vált. Szerinte veszélynek vannak kitéve az európai emberek, különösen "a gyengébbek, a nők és a magukat megvédeni képtelenek", és ez elfogadhatatlan.

Bojko Boriszov arról beszélt, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely értékeli Bulgária erőfeszítéseit, többen is példaképnek tekintik az országot.

Február 15-én Prágában tanácskoznak a visegrádi országok, az eseményre a bolgár miniszterelnököt is meghívták, ott közép-európai keretekben folytassák az egyeztetést.

Az Economist című brit hetilap legfrissebb számában arról írt, hogy a migránsellenesség jól jött a visegrádi négyek vezetőinek, megerősödtek, könnyebben tudják napirenden tartani az illiberális témákat. A V4-ek ugyan nem tudják blokkolni az EU működését, azzal azonban fejfájást okoznak Brüsszelnek, hogy befolyásolnak több országot, például Romániát vagy Bulgáriát.