Boldog születésnapot, Samuel Morse!

Fotó: Wikimedia Commons / Wikimedia Commons

-

223 éve született a távközlés és a viktoriánus internet legfontosabb úttörője. Az SOS-t úgyis el tudja fütyülni (tititi tátátá tititi), ma igazán tanulhat hozzá pár új kódot.


Morse története nem csak azért fontos, mert a hosszú-rövid pittyegésekkel érkező üzenetek még ma is nagyon titokzatosnak hangzanak. Benne van minden, amit az innovációról tudni érdemes. Az amerikai feltaláló nem elsőként próbálkozott meg a kódábécé megteremtésével. Integetős karos, betűnként egy drótot igénylő, bonyolult óramutatós kijelzővel működő kódok korábban is voltak. A morzekód volt az első, ami elég egyszerű volt ahhoz, hogy szabvánnyá váljon. A távíróhálózatok kiépülésével pedig megjelentek az első kockafejek. Közülük az volt a legmenőbb, aki gyorsabban tudott üzenetet küldeni, mint ahogy a másik oldal fogadni tudta. Ezeken a hálózatokon találták ki azt, amit tíz éve chatnyelvnek, öt éve pedig sms-nyelvnek hívtak: a különböző rövidítéseket. Minek végigpötyögni azt, hogy please, amikor elég annyit küldeni, hogy PLS? Az ASL-t és az AFK-t valószínűleg tényleg a chatnek köszönhetjük.


Így hangzik egy köszöntő morzekódbanA viktoriánus internet

A távíró története pedig még regényesebb, mint a morzekódé. Tudjuk például az első ember nevét, akit a távíró segítségével tartóztattak le. John Tawell azt hitte, hogy megúszhatja szeretője meggyilkolását, ha Slough-ból Londonba menekül vonattal. Csak azzal nem számolt, hogy 1845-re a két város össze volt már kötve, így a személyleírása hamarabb futott be a fővárosba, mint a vonat. A tökéletes trükkhöz hasonló nagy filmet lehetne forgatni az Angliát és Amerikát összekötő első távírókábel történetéről is. A negatív hős Cyrus W. Field New England-i pénzember és mérnöke, dr. Edward Orange Wildman Whitehouse lenne, a közönség pedig William Thompshon professzornak drukkolhatna. A film nagy mélypontját az jelentené, amikor a hosszú hónapok munkájával lefektetett első transzatlanti kábel egy hónap alatt tönkremegy. A végén pedig elnöki aranymedálokat osztanának ki – ahogy egyébként valóban történt a második kábel sikere után.