Boko Haram: nem lesz túszcsere

Fotó: AFP

-

A nigériai Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet elengedné az elrabolt iskolás lányokat, ha a hatóságok szabadlábra helyeznék börtönbe zárt tagjait - jelentette be hétfőn a szervezet vezetője. A lagosi kormány visszautasította az ajánlatot.


Szó sem lehet róla, hogy a Boko Haram feltételeket szabjon,

„itt nem egy embernek egy másikra való kicseréléséről van szó”
– jelentette ki válaszul Abba Moro nigériai belügyminiszter, és leszögezte, hogy a kormány „természetesen” elutasítja az ajánlatot. Mint arról korábban beszámoltunk, új videó került elő hétfőn a Boko Haramról, amelyben az elrabolt lányok is feltűntek. Abubakar Shekaru, a Boko Haram vezetője azt mondta a videóban, hogy csak akkor engedik el a kétszáznál is több nigériai diáklányt, ha cserébe elengedik az összes, hozzájuk kötődő militáns foglyot. Erre mondott nemet a kormány. Az egyik lány édesapja is elmondta korábban: nem lenne helyes elengedni Boko Haram-foglyokat a lányokért cserébe. Kijelentette:
„Ez egyszerűen nem lenne helyes. Úgyis újra megtennék.”
De mi az a Boko Haram? És miért rabolt el több száz diáklányt? Elemző cikkünkből kiderül.


Hollande: Hangolják össze a Boko Haram elleni küzdelmet

A jereváni látogatáson tartózkodó Francois Hollande francia államfő közölte hétfőn: „arra kérte az amerikaiakat és a briteket”, hogy vegyenek részt azon az afrikai csúcstalálkozón, amelyet az ő vasárnapi felhívására rendeznének meg szombaton Párizsban. A találkozóra Hollande Nigéria és a szomszédos afrikai országok közül legalább négynek (Csádnak, Kamerunnak, Nigernek és Beninnek) a vezetőit hívta meg, hogy hangolják össze a Boko Haram elleni küzdelmet.