Bojkottal fenyeget a macedón jobboldal

Fotó: AFP / STR / AFP / STR

-

Azt követelik, engedjék szabadon a parlamenti lincselésben résztvevő képviselőket.


A volt kormányfő, Nikola Gruevszki pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) kész bojkottálni a parlament üléseit és utcai tiltakozásokat rendez, amíg a párt hat letartóztatott képviselőjét szabadon nem engedik.

A VMRO-DPMNE parlamenti képviselőit – és még harminc embert – tíz napja vették őrizetbe, mert a gyanú szerint részt vettek a Szobránye megtámadásában. Áprilisban a kormánypárti tüntetők betörtek a törvényhozás épületébe, és az akkor még ellenzékben politizáló baloldali és albán képviselőket bántalmazták.

A VMRO-DPMNE képviselőinek felfüggesztették a mentelmi jogát, hármukat a bíróság harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte, hárman házi őrizetben maradnak.

Gruevszki szerint politikai leszámolásról van szó, és a képviselők letartóztatása törvényellenes volt. A VMRO-DPMNE képviselői mindaddig nem térnek vissza a parlamentbe, amíg nem kezdődik valódi párbeszéd a pártok között.

A VMRO-DPMNE több mint tíz éven át vezette Macedóniát, ám a tavalyi választásokat után nem tudott kormányt alakítani. Az új kormányfő, a szociáldemokrata Zoran Zaev célja a szomszédos országokkal fennálló viták rendezése és az európai integráció felgyorsítása. Ám ha a legnagyobb ellenzéki párt bojkottálja a parlament üléseit, a Szobránye nem tud legitim vitát folytatni a szükséges reformokról.

Gruevszki bejelentése óta még nem ülésezett a képviselőház, így egyelőre nem tudni, valóban távol maradnak-e a VMRO-DPMNE politikusai.