Bohus Richárd olimpiai A szintet úszott 100 méter gyorson

-

Hét századdal került a szintidőn belülre az egyéni csúcsot úszó Bohus, és 9. idővel jutott az esti elődöntőbe a londoni Európa-bajnokságon.


A 23 éves békéscsabai versenyző 45 századdal javította meg élete eddigi legjobbját (49.37), ennek köszönhetően hét századdal került a riói szinten belülre, összesítésben pedig a kilencedik helyen jutott tovább.


„Ezt nem hiszem el, ez tényleg őrület! Ősszel hetekig mind a két karom fel volt kötve, a régi sérülésem miatt a bal csuklómba betettek még csavarokat, de közben eltört a könyököm, azt is meg kellett csavarozni. Most van bennem négy, nyilván megváltozott a fajsúlyom, ez is »segíthetett«. Az edzőm a sérüléseimet már csak aszerint osztályozza, hogy időben történt-e ahhoz képest, hogy mikor jön a következő verseny. Hihetetlenül boldog vagyok. Úgy fest, négyévenként felbukkanok” – idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Bohust, aki 2012-ben Debrecenben bronzérmes volt 50 méter háton. Ebben a számban Londonban 25.04 másodperces országos csúcsot úszott – saját korábbi rekordját egy tizeddel javította meg – a szerdai elődöntőben.

A 100 gyors másik három magyar indulója nem jutott tovább: Kozma Dominik 49.51 másodperccel a 22., Holoda Péter 49.59-cel a 25., Takács Krisztián pedig 50.05-tel a 39. helyen zárt méter 100 gyorson. Az elődöntőket csütörtökön este, míg a döntőt péntek este rendezik majd.

A délelőtt többi magyar indulója közül Gyurta Gergely a nyolcadik idővel (7:56:50) bejutott a 800 méter gyors döntőjébe, míg Szilágyi Liliána a 5. idővel (58:55) elődöntős 100 pillangón, amelytől Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is visszalépett az esti döntőkre (4x200-as gyorsváltó, ill. 200 m vegyes) gondolva – számol be Facebook-oldalán az úszószövetség.