Bogaland - a legrosszabb hely, amit el lehet képzelni

Fotó: Svéd Fegyveres Erők / Svéd Fegyveres Erők

-

Egy ország, ahol dúl a harc az olajért, állandóak az etnikai zavargások, a tengerpartjánál kalózok garázdálkodnak és dübörög a korrupció. Csak néhány példa, mi vár arra, aki Bogalandba látogat.


Ennek – a szerencsére csak kitalált – országnak a problémáit kellett megoldania a világ legnagyobb törzsvezetési hadgyakorlatán résztvevőknek Svédországban, köztük egy magyar bv. (büntetés-végrehajtási) dandártábornoknak, Huszár Lászlónak. Az április első hetében tartott gyakorlaton – amely csapatokat nem mozgatott – 2500-nál is több, jórészt magas rangú katona vett részt. A Viking 14-nek elnevezett szimuláció során a NATO békefenntartói, az ENSZ kéksisakosai, egy EU-harccsoport, valamint egy-egy polgári ENSZ- és uniós misszó próbáltak úrrá lenni a helyzeten, amely egyre csak rosszabb lett. Miután a bogalandi békemegállapodást követően rohamosan romlani kezd a biztonsági helyzet, az ENSZ-nek lépnie kell – határozták meg a szervezők a kiindulópontot. - - Az események alakulásáról naponta egy négyoldalas újság és kétszer negyedórás, élő bejelentkezésekkel tarkított híradó számolt be. A szervezők pedig folyamatosan alakították az eseményeket, reagálva a résztvevő katonák döntéseire. A gyakorlat célja az volt, hogy kiderüljön, együtt tud-e működni a polgári és a katonai oldal. Huszár dandártábornok szerint a gyakorlat sikerességét jelzi, hogy
„elég jól kijöttek az együttműködés nehézségei”.
Ugyanis a NATO, az ENSZ és az EU vezetői rendszerei annyira különbözőek, hogy egyes megoldandó problémák felelősségi szintjeit néha napokig keresték.

A börtönkaland nem várt nehézségei

Ilyen problémával szembesült Huszár László is, amikor arról kezdtek érkezni hírek, hogy Bogaland egyik börtöne jelentősen megrongálódott egy földcsuszamlás miatt és a rabok menekülnek. Hosszú időbe tellett, amíg kiderült, hogy melyik szervezet fegyveres erőit tudják kellő számban a helyszínre irányítani, hogy a magas biztonsági fokozatú fogvatartottakat újra a rácsok mögé tereljék. Bogaland történetét, gazdasági és politikai hátterét is megírták, csaknem tízezer oldalon, míg a kitalált ország vezetőit és hivatalnokait svéd katonákkal, szakértőkkel alakíttatták. Így fordulhatott elő, hogy Bogaland diktátorát Karl Magnusnak hívták. Huszár László szerint a gyakorlat egyik legfőbb tapasztalata az volt, hogy az ilyen válsághelyzetekben egyre nagyobb jelentősége van a polgári komponensnek. „Már a katonai feladatok idején szükség van rendőrökre, bv-sekre” – mondta a dandártábornok, aki az elmúlt években Irakban tapasztalta meg az újjáépítés nehézségeit. „Harctéri tapasztalatainak” tudja be, hogy tudomást szerzett a hadgyakorlatról, ahová összekötőnek jelentkezett, végül megfigyelői státuszt kapott, Magyarország képviseletében egyedül. A világ egy legnagyobb katonai szerepjátékában végül megoldották a krízist és a résztvevők kaptak némi ízelítőt, milyen káosszal jár egy háború.