Bödének lottóötös volt, Gera élvezte, Juhász jön egy tálca sörrel

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Böde Dániel extra teljesítménye, és a közönség által felszabadított plusz energiák együttesen hozták meg a Feröer elleni győzelmet – mondták egyöntetűen a válogatott játékosai. Juhász Roland önkritikus, Böde Dániel boldog, a többiek pedig optimisták voltak a vasárnapi, görögök elleni utolsó Eb-selejtező előtt.


„A szünetben átálltunk egy másik játékrendszerre, a kapitány csak annyit mondott, hogy bátran játsszak, merjek játszani – mondta a meccs hőse, a két gólt szerző Böde Dániel. – Nagyon örülök, hogy az én góljaimmal jött össze ez a siker. Emlékszem mindkét gólomra, a fejesre is és a lövésre is, amibe próbáltam minél több erőt beleadni, hogy még csak esélye se legyen hárítani a kapusnak.”


Az est hősének, Böde Dánielnek gratulál a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs


De, hogy mi lesz vasárnap, azzal Böde szerint egyelőre kár lenne foglalkozni: „Most még ma van, örüljünk egyelőre ennek a győzelemnek, a többivel meg majd akkor foglalkozunk, ha eljött az ideje.”

Böde kiemelte a közönség szerepét, mint mondta, már az óriási erőt adott neki, hogy a szünetben, a bemelegítés alatt is végig biztatták. „Lehet, hogy a hétvégén valaki elviszi a lottóötöst, de nem biztos, hogy boldogabb lesz nálam” – mondta a duplázó csatár.


Juhász nem terel

A feröeri gól előtt szokatlan módon kétszeri is hibázó Juhász Roland nem kertelt, elmondta, hogy az bizony az ő lelkén szárad.

„Kicsit megilletődötten kezdtünk, szokatlan módon magamon is éreztem a bizonytalanság jeleit, aminek a gól előtti két hibám lett az eredménye. Előbb a keresztpassz, utána meg rutinos védő létemre akkora rössel mentem a feröeri srácra, hogy elcsúsztam. Tényleg nem direkt tettem izgalmassá a meccset. Böde Daninak mindenesetre jövök legalább egy tálca sörrel. A gól után azért sikerült viszonylag gyorsan megnyugodni, a második félidőben pedig megmutattuk, hogy azért jobb minőséget képviselünk, mint a feröeri csapat, még akkor is, ha a selejtezőben minden ellenfelüknek megnehezítették a dolgát.”

Juhász elmondta, a szünetben Bernd Storck szövetségi kapitány igyekezett megnyugtatni a társaságot, ami sikerült is, ennek volt betudható, hogy egy egészen más mentalitású válogatott jött ki a második félidőre, és végig biztos volt benne, hogy meg fogják nyerni a meccset.


Juhász Roland tőle szokatlan módon nagyot hibázott a meccs elején, utána azonban nem adott esélyt a feröeri támadóknak


Nem vagyunk spanyolok

„Nehéz feltörni az olyan stílusban játszó csapatokat, mint a feröeri – mondta a mérkőzés után az öltözőt az elsők között elhagyó Tőzsér Dániel. – Próbáltuk őket futtatni az első félidőben, sokat is voltak úton, de jól zárt a védelmük, és a szokottnál talán kicsivel feljebb is jöttek. Nem vagyunk egy spanyol válogatott, viszont mindenki odatette magát, kisegítettük egymást, és ennek meglett az eredménye. Az első gól egy kicsit valóban megfogott bennünket, pláne, hogy saját hibánkból született, mondjuk, a foci már csak ilyen, hogy valaki hibázik a gól előtt, de gyorsan túltettük rajta magunkat.”

A szünetben végrehajtott két cseréről is beszélt Tőzsér, mint elmondta, ő maga is forszírozta, hogy váltson a kapitány.

„Lehetett érezni, hogy kell előre egy center, mert Niko (Nikolics Nemanja) nem az a tipikus centeralkat. Én külön beszéltem a kapitánnyal erről, azt már ő döntötte el, hogy nem egyet cserél, hanem kettőt.”


Tőzsér Dánielnek (8) most egy félidő jutott a pályán


A Queens Park Rangers középpályása is hangsúlyozta, nagyon fontos volt, hogy a válogatott nézők előtt játszhatott, rendkívül sokat tettek hozzá a csapat teljesítményéhez. Vasárnap pedig jön az utolsó selejtező Athénban. „Ami ma történt, addigra el kell felejteni, hogy tiszta fejjel tudjunk nekiugrani a görögök elleni találkozónak. Benne van a csapatban, hogy nyerjünk Athénban, és mindenki tudja, hogy adott esetben ez akár a csoport második helyét is jelentheti. A mai sem volt egy könnyű meccs, nyilván kellett hozzá Böde Dani extra teljesítménye, de a csapat is megmutatta, hogy van tartása, nem rogytunk meg.”


Már nem is érdekli

„Erről a meccsről én már nem is nagyon akarok beszélni, egy dolog fontos, mégpedig az, hogy megvan a három pont – mondta a csereként pályára lépő Priskin Tamás. – Egy meccsünk van még, azt becsülettel le kell játszani. Én nem szeretnék most és máskor sem számolgatni, úgy megyünk neki a görögök elleni meccsnek, hogy ott is nyerni akarunk.”


„Pont olyan volt a mérkőzés, mint amire számítottunk, nem volt könnyű, viszont nehéz volt” – mondta a VS-nek Nikolics Nemanja, aki ugyancsak a megszerzett három pont fontosságát hangsúlyozta. Az ellenfél pedig?

„Nem szolgált semmilyen meglepetéssel a feröeri válogatott, azt játszották, amire számítottunk, kivéve azt a gólt a meccs elején, az nem volt betervezve.”


Nikolics Nemanja nem kímélte magát, de maradt benne erő a görögök elleni meccsre is


Mi úgy láttuk, hogy a vendégek nem ijedtek meg, ha rá kellett játszani egy-egy ütközésre, és ezt a Legia Warszawa csatára is megerősítette: „Valóban sokat színészkedtek, úgy látszik, ez is része a játékuknak, próbálták lopni az időt, ezzel nem tudtunk mit kezdeni.”

Kérdés még, hogy a vártnál munkásabb csütörtöki találkozó mennyit vett ki a csapatból? „Az erőnléttel nem lesz gond. A saját nevemben legalábbis biztosan mondhatom, hiszen Varsóban is háromnaponta játsszuk a meccseket, és ott is bírom a tempót.”


Kaparni kellett

A csapat vezére, a középpályán ezúttal is rengeteget dolgozó Gera Zoltán a VS-nek elmondta, sem idegeskedés, sem pedig nagy megfejtés nem volt a szünetben az öltözőben.

„Csalódottak voltunk, de tisztáztuk gyorsan, hogy ugyan vezet az ellenfél egy góllal, de ettől még nincs ok pánikra, az a dolgunk, hogy a második 45 percben megfordítsuk a meccset. A sorozatban még nem nagyon voltunk hátrányban (csak Bukarestben kellett nekünk futnunk az eredmény után, akkor Dzsudzsák a 85. percben rúgott szabadrúgás góljával egyenlítettünk), erre kell csapatként megfelelően reagálni. Szerintem jól látszott, hogy a megfelelő reakció született. Kaparni kellett a sikerért, de ültek a cserék, és a második félidőben bedaráltuk az ellenfelet. Én a második félidőt nagyon élveztem.”


Gera Zoltán

Gera élvezte a második félidőt, a feröeriek pedig tanulmányozhatták a játékát


A ferencvárosi csapattárs, Böde Dániel két góljának és jó játékának külön is örült Gera, aki azt mondta, hogy a többi eredménnyel egyelőre nem foglalkozik, az athéni meccsel viszont annál inkább.

„Miután még másodikok is lehetünk a csoportban, arra koncentrálunk, hogy győzzünk Athénban. De egyelőre azzal vagyunk elfoglalva, hogy kipihenjük ezt a meccset, majd utána foglalkozunk a görögökkel.”

A szünetben beálló, és agilisen futballozó Németh Krisztián is elégedetten állt a mikrofonok elé: „Örülök, hogy Danival együtt jól szálltunk be a meccsbe. A kapitány azt kérte, hogy menjünk föl egészen a feröeri védelemre, próbáljuk őket nyomás alatt tartani.”

A Sporting Kansas City csatára legutóbbi amerikai bajnokiján parádés szólógólt lőtt, és ezúttal is volt egy jó lövéssel végződő ígéretes beindulása.


Németh Krisztián

Németh Krisztiánnak nem csak edzésen megy jól a játék


„Nem is értem, hogy ért le rá a kapus. Most nem jött össze, de sokkal fontosabb, hogy meglett a három pont. Böde Daninak viszont gratulálok, nagy teljesítmény volt a mai!”

A csatárként megismert, de Kansasban gyakran balszélsőt játszó Némethnek ezúttal a jobb oldalon kellett helyt állnia.

„Úgy látszik, hogy egyre több poszton tudom segíteni a csapataimat, ami számomra is örömteli. Az edzőim kipróbálnak, én pedig igyekszem helyt állni, ahol csak kell” – mondta erről a támadó.

Németh szerint a két gól Böde mellett a végig remekelő közönségnek is köszönhető. A vasárnapi találkozóval kapcsolatban Németh óvatosabb volt, mint mondta, a görögöké a látszat ellenére jó csapat, nem szabad ész nélkül nekik ugrani. A román válogatott utolsó percbeli egyenlítése nem esett jól a csapatnak, de nem foglalkoznak a kelleténél többet a bukaresti történésekkel.

A válogatott vasárnap 18 órától játszik a görögökkel, akik biztos utolsóként meglehetősen motiválatlannak tűntek csütörtökön Belfastban, ahol 3-1-re kikaptak az északírektől.