Böde a padlóról az Eb küszöbére lőtte a magyar válogatottat

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A magyar fociválogatott botrányos első félidei játék után a szünetben beállt Böde Dániel duplájával fordított, és 2-1-re legyőzte Feröer-szigetek válogatottját Eb-selejtezőn. Bernd Storck csapata így biztos legalább a pótselejtező, de a kijutást jelentő második hely is elérhető még.


Eb-selejtező, F csoport, 9. forduló:

Magyarország - Feröer-szigetek 2-1 (0-1)
Budapest, Groupama Aréna, 16 ezer néző

v: Robert Schörgenhofer (osztrák)
Magyarország: Király - Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár - Nagy Á., Tőzsér (Böde, 46.) - Bódi (Németh K., 46.), Gera, Dzsudzsák - Nikolics (Priskin, 75.)
Feröer-szigetek: Nielsen - Davidsen, Gregersen, Nattestad, Baldvinsson - Naes, Vatnhamar, Bartalsstovu, Jakobsen (Justinussen, 62.), Jönsen (Sörensen, 78.) - Edmundsson
gól: Böde (63. és 71.), illetve Jakobsen (11.)
sárga lap: Gera (36.), illetve Baldvinsson (17.), Gregersen (43.)
piros lap: Gregersen (93.)


A magyar válogatott úgy lépett pályára, hogy ha nyer, akkor az utolsó forduló eredményétől függetlenül biztosan pótselejtezőt vívhat, ennek ellenére Bernd Storck szövetségi kapitánya csupán egy csatárt, Nemanja Nikolicsot nevezte a kezdőbe úgy, hogy az amerikai bajnokságban bombaformában játszó, tíz gólnál és hat gólpassznál járó Németh Krisztián és az NB I góllövőlistáját hatalmas fölénnyel vezető, 11 meccsen 11 gólt szerző Böde Dániel is csak a kispadról hallgatta a himnuszt. Nem úgy Bódi Ádám, a Debrecen 24 éves játékosa most debütált a válogatottban, mindjárt egy ilyen fontos meccsen.


Nagy Ádám ismét kezdett


A magyar játékosok „Gyógyulj meg, Bence!” feliratú pólóval üzentek Lázár Bencének, a 24 éves egykori Újpest-csatárnak, aki leukémiában szenved, és maga is üzent a csapatnak korábban. Eközben a feröerieken olyan melegítő volt, amelyen fagyasztott lazacot reklámoztak.

A vendégek a hideg zuhanyról is gyorsan gondoskodtak, hiszen - bár magyar támadásokkal indult a meccs, de - a feröeriek a 11. percben gyönyörű gólt szereztek. Egy magyar labdaeladás után Edmundsson pazar passzal ugratta ki Guzmics lábai között Jakobsent, aki egy ennél is pazarabb mozdulattal fordult le Juhászról, és magabiztosan passzolt el a kimozduló Király Gábor mellett. (0-1)


A feröeri klasszis gól:


Telt ház ugyan nem volt, de a hivatalos adatok szerint 16 165 fizető néző ereiben hűlt meg a vér, majd miután felébredtek a sokkból, elkezdték Böde és Németh nevét skandálni, utóbbi a 20. percben el is ment bemelegíteni, de az első félidőben még nem állt be.


Feröeri gólöröm


Közben próbált támadni a magyar csapat, de annyira erőtlenek voltak ezek a támadások, annyira nem volt bennük semmi veszély, hogy valószínűleg a feröeriek sem vették komolyan. Storck és a játékosok is kérték a meccs előtt a szurkolóktól, hogy legyenek türelmesek a magyar válogatottal, akárhogy is alakul az eredmény. Bár valószínűleg ők arra gondoltak, hogy ha sokáig 0-0 lesz, akkor a hajrában még ugyanúgy lehet nyerni, mint amikor a finnek ellen ugyancsak a Groupama Arénában Gera 84. percben szerzett góljával húztuk be a három pontot.

A feröeri vezetést azonban nehéz volt türelemmel bírni, a 36. percben csendült fel először a „Dárdai Pali, Dárdai Pali” rigmus, visszakövetelve a Herthával is szárnyaló magyar szakembert.


Gera ezúttal is sokat dolgozott


A teljesen impotens első félidei támadójátékot látva Bernd Storck a szünetben úgy döntött, hogy beveti a harcba az összes nagyágyúját, Bódi helyett Böde, Tőzsér helyett pedig Németh jött ki a pályára. olyan utolsó szalmaszálas próbálkozásnak tűnt ez, hiszen ez a hármas még soha nem játszott így együtt, de néhány perc alatt bebizonyosodott, hogy Böde beállítása - ahogy mondani szokás - adta magát.

A Ferencváros csatára a második félidőben az első három percben kétszer is helyzetbe került, de kellett neki közel 20 perc, hogy betaláljon. Kádár bal oldali beadását gyönyörű mozdulattal fejelte vissza a hosszúba az addig remekül védő Nielsen felett. (1-1)


Böde egyenlítése:


A magyar csapat a második félidőben egykapuzott, szinte egyáltalán nem tudtak a vendégek kijönni a saját térfelükről, aminek meg is lett az eredménye, a válogatottba két év után visszatérő Böde a 71. percben alaposan megforgatta a feröeri védőket, majd védhetetlenül bombázott a rövid felsőbe. (2-1)


Böde második gólja:


Mindjárt másabb lett a hangulat a stadionban, a közönség azonnal megbocsátotta az első félidei töketlenkedést (elnézést, de nevezzük nevén a dolgokat), a magyar csapat pedig nem állt le. Ugyanolyan hévvel támadott tovább a láthatóan elfáradó feröeriek ellen, Storck pedig nem igazán taktikázott, húsz perccel a vége előtt ellőtte utolsó cserelehetőségét is, Nikolics helyére beállt Priskin. A meccs hátralévő részében nem forgott veszélyben a magyar győzelem, a végére 17-3 lett a kapura lövések aránya, ebből 8-2 volt a kaput eltaláló lövések aránya a magyarok javára.


Böde beállása döntött


Győzelmével a magyar válogatott a harmadik helynél egészen biztosan nem végezhet rosszabb helyen, így már biztosan pótselejtezhet. Finnország sokáig vezetett Románia ellen Bukarestben, ekkor a magyar csapat a biztos kijutást jelentő második helyen állt, ám a románok az utolsó utáni pillanatban egyenlítettek, de még így is van reális esélyünk a második helyre.


A csoport eredményei:

Magyarország - Feröer-szigetek 2-1
Románia - Finnország 1-1
Észak-Írország - Görögország 3-1


A csoport állása:

1. Észak-Írország 20 pont
2. Románia 17 pont
3. Magyarország 16 pont
4. Finnország 11 pont
5. Feröer-szigetek 6 pont
6. Görögország 3 pont


Így juthatunk ki az Eb-re

Az északírek biztosan kijutottak az Eb-re, azonos pontszám esetén a magyarok és a románok között az egymás elleni eredmény a magyaroknak kedvezne. A tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, jelenleg viszont nyeretlenül sereghajtó görögök belfasti veresége egyben azt is jelenti, hogy az utolsó, vasárnapi forduló eredményeitől függetlenül az utolsó pozícióban végeznek, ezzel pedig jelentősen nőtt a magyarok esélye az egyenes kvalifikációra. A legjobb harmadik helyezett ugyanis szintén kijut az Eb-re, és ehhez - a görögök utolsó helyével - mindössze arra lenne szüksége Bernd Storck szövetségi kapitány csapatának, hogy az ukránok hazai pályán ne nyerjenek a címvédő spanyolok ellen jövő hétfőn.

Az utolsó fordulóban, vasárnap:

Görögország - Magyarország
Feröer-szigetek - Románia
Finnország - Észak-Írország