Bocsánatot kértek Sanderstől

Fotó: NurPhoto / Shannon De Celle

-

Hivatalosan is bocsánatot kért hétfőn az amerikai Demokrata Párt Országos Bizottsága Bernie Sanderstől, amiért a pártvezetés ellene kampányolt. A nyilvánosságra került e-mailek szerint a testület Hillary Clinton javára manipulálta az előválasztási folyamatot.


A bocsánatkérő hivatalos levelet nem Debbie Wasserman Schultz, a párt vasárnap lemondásra kényszerített elnöke írta alá, hanem az új pártelnök, Donna Brazile, aki egyelőre ideiglenes pártelnök, és a konvenció után veszi át ténylegesen is a párt irányítását.

„A Demokrata Országos Bizottság egészének nevében mély és komoly bocsánatkérésünket fejezzük ki Sanders szenátornak, támogatóinak és az egész Demokrata Pártnak az elektronikus levelekben szereplő megbocsáthatatlan megjegyzésekért” – olvasható a levélben. Az új pártvezetés fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy a vitatott e-mailekben szereplő megállapítások nem tükrözik a párt által képviselt értékrendet, s azt a határozott elkötelezettséget sem, hogy a párt vezető szerve semleges maradjon bármilyen jelölési folyamatban. A levélben Donna Brazile hangsúlyozza, hogy a vitatott leveleket megfogalmazó pártaktivisták már bocsánatot kértek, és a Demokrata Párt meghozza a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő.

A WikiLeaks által a hétvégén nyilvánosságra hozott levelekből az derült ki, hogy Wasserman Schultz többször lehazugozta Clinton vetélytársát, munkatársaival különféle, Sanders szenátort negatívan beállító történeteket talált ki, s egyes államokban még azt is fel akarták, használni, hogy Sanders zsidó.

Sanders támogatói hétfőn a floridai delegátusok reggelijén kipfujolták Wasserman Schultzot,a kaliforniai delegátusok pedig azt énekelték róla, amit a republikánusok a clevelandi konvenciójukon Hillary Clintonról: „Zárjátok börtönbe!”

A konvenciót végül délután nem is Debbie Wasserman Schultz nyitotta meg. A politikai „nagyágyúk” – így például Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, Cory Booker szenátor, a demokraták feltörekvő csillaga New Jersey-ben, a first lady, Michelle Obama vagy Bernie Sanders vermonti politikus – beszédei csak helyi idő szerint este kilenckor kezdődnek. Addig a Demokrata Párt helyi politikusai szónokolnak, például Baltimore város polgármester asszonya vagy Connecticut állam kormányzója. Sanders hívei leragasztott szájjal, táblákkal a kezükben hallgatták a beszédeket.