Bocsánatot kértek a Szaúd-arábiai futballszövetség vezetői

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Marcio Silva

-

Az Ausztrália-Szaúd-Arábia mérkőzés előtt gyászszünetet tartottak, a szaúdi játékosok pedig csak lézengtek a pályán.


Egy perces néma csenddel kezdődött az Ausztrália-Szaúd-Arábia vb-selejtező, a londoni terrortámadás áldozataira emlékeztek a stadionba látogatók, és a játékosok. A szombati merényletben két ausztrál is életét vesztette.
Ahogy elcsendesedett a stadion, az ausztrál csapat összekapaszkodott, a Szaúd-arábiai játékosok közül viszont csak egy állt be a kezdőkörhöz, a többiek a pálya többi részén bemelegítettek a meccsre.Az arab ország futballszövetsége már a meccs előtt elmondta, hogy a játékosok nem vesznek részt a megemlékezésen, mert ez nem egyeztethető össze a kultúrájukkal - írja a Washington Post. Az szaúdi szövetség azóta bocsánatot kért. Azt is elmondták, a játékosok nem akartak tiszteletlenek lenni az áldozatokkal és azok hozzátartozóival, és elutasítják a terrorizmus minden formáját.
Ausztrál politikusok is megszólaltak a gyászszünettel kapcsolatban. Egy parlamenti képviselő azt mondta, ez nem a kultúráról szól, és szégyennek nevezte a szaúdi játékosok viselkedését.
A FIFA is megvizsgálta az esetet, és azt mondta, semmilyen büntetés nem jár ezért a Szaúd-arábiai válogatottnak.

A mérkőzés a félidőben még 2-2-re állt, viszont a második félidő közepén az ausztrál Tom Rogic a tizenhatoson kívülről a szaúdi kapuba bombázott, ezzel 3-2-re megnyerte az ausztráloknak a meccset.