Bocsánatot kért a miniszterelnök a kölni szilveszter miatt

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Bocsánatot kért a németországi Kölnben szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokért és rablásokért Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke a tartományi gyűlésben csütörtökön tartott rendkívüli ülésen, és intézkedéscsomagot jelentett be az esetek feltárására és a közbiztonság erősítésére.


Hannelore Kraft beszédében kiemelte, hogy „végtelenül sajnálja” a szilveszteréjjel történteket. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa közölte, hogy nagy összegű jutalmat tűznek ki az elkövetők nyomravezetőinek, 500 fővel megemelik a rendőrség létszámát, kiterjesztik a közterületi térfigyelő rendszert, felgyorsítják a büntetőeljárásokat és bevezetnek egy sor további intézkedést, hogy helyreálljon a lakosság biztonságérzete.


Az ellenzéki, jobboldali CDU frakcióvezetője lemondásra szólította fel a tartományi belügyminisztert, és hangsúlyozta, hogy a szilveszteri események az SPD és a Zöldek kormányának csődjét jelentik. Az ellenzéki liberális FDP frakcióvezetője szerint a tartomány az SPD és a Zöldek vezetése alatt a „szalafisták eldorádója és a tolvajok édenkertje” lett.