Bocsánatkérést és pénzt vár Athén

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

Szívből jövő bocsánatkérést vár el Athén Ankarától a pontuszi görögök elleni mészárlás miatt – jelentette ki hétfőn Prokopisz Pavlopoulosz görög elnök.


Pavlopoulosz a Török Köztársaság kikiáltása utáni évek eseményeiről beszélt, amikor 1914 és 1923 között (görög források szerint) 370 ezer, a Fekete-tenger déli partján élő görögöt gyilkoltak meg a törökök – írja a Magyar Idők. Athén 1994 óta hivatalosan is népirtásként ismeri el az eseményeket. Prokopisz Pavlopoulosz közölte: a görög nép addig fog küzdeni, amíg „el nem ismeri a pontuszi görögök elleni népirtást, és bocsánatot nem kér az elkövetők leszármazottja, Törökország”.

Az elnök bírálta a török hatóságok döntését, mivel nem engedélyezték, hogy a trabzoni – görögül Trapezounta – Panagia Szoumela kolostorban vallási szertartáson emlékezzenek meg a gyilkosságokról. A törökök a kolostor felújítását hozták fel okként.

Prokopisz Pavlopoulosz Görögország Németországgal kapcsolatos történelmi viszonyával is foglalkozott, a parlament júliusban felállított szakbizottsága ugyanis várhatóan szeptemberben fogja a plénum előtt bemutatni a II. világháborús jóvátétellel kapcsolatos jelentését. Görögország 269 milliárd eurót követel Németországtól a náci megszállás okozta károkért, az akkori kényszerű kölcsönért, valamint az azóta eltelt időre kamatot is felszámolnak.