Bocs, IMF, de nincs pénzünk - mondják a görögök

-


Görögországnak június elején 1,6 milliárd eurót kellene elutalnia az IMF-nek, de a belügyminiszter szerint esélytelen az ügy - írja a BBC. Ezt a pénzt nem fogjuk odaadni, mert nincs mit elutalnunk" - mondta Nikosz Vucisz a görög tévének. Az országnak viszont nagy szüksége van, hogy megegyezzen az IMF-fel, hogy a gazdasági segélycsomag utolsó részletét is megkapja.


Janisz Varufakisz pénzügyminiszter szerint Görögország keményen dolgozott, hogy megfeleljen a hitelezőinek, és ugyanezt várja cserébe a nemzetközi szervezetektől. „Elmentünk az út háromnegyedéig, most rajtuk van a sor, hogy azt a negyednyi utat megtegyék" - mondta Varufakisz az Andrew Marr Show-ban.

A BBC elemzője szerint több magyarázat is van a mostani nyilatkozatra. Egyrészt Ciprasz miniszterelnök engedi a minisztereinek, hogy erős mondatokat nyilatkozzanak, mert ez növeli a Ciprasz terét a tárgyalások alatt. Más nézetek szerint viszont Varufakisz a háttérbe van szorítva, a miniszterelnök személyesen tárgyal az IMF-fel, az Európai Kereskedelmi Bankkal és az Európai Bizottsággal.