Bobby Charlton az aknák közt vándorló menekültekért aggódik

-

Az angol focilegenda, Sir Bobby Charlton is aggódik a menekültekért, akik Horvátországban, a taposóaknákkal teli mezőkön bolyonganak.


Az 1966-ban vb-t nyert focista, Bobby Charlton, és a Find A Better Way (kb.: találj egy jobb utat) nevű, taposóaknákkal foglalkozó szervezet is aggódik a délszláv országokon át Nyugat-Európába tartó menekültekért.

„Nagy aggodalommal hallom a horvát határ felől érkező menekültekről szóló híreket. Nemrég Horvátországban jártam, és meglátogattam az aknákkal foglalkozó helyi központot, így tudom, hogy az aknák nagyon is valós veszélyt jelentenek, különösen a határok közelében” – írta közleményben Charlton.

Az említett horvát szervezet becslése szerint mintegy ötvenezer taposóakna maradt meg a délszláv háború idejéből, bő ötszáz négyzetkilométernyi területen. „Hátborzongató, hogy a harcok elől menekülő ártatlanokra ezen a területen közvetlen fenyegetést jelentenek a háborúból megmaradt fegyverek” – fogalmaz a Find A Better Way.

A szervezet többek közt finanszíroz egy kutatást, amelynek segítségével könnyebben megtalálnák az aknákat. Jelenleg több ezer menekült gyűlt össze Tovarnik vasútállomásánál, mindössze néhány kilométerre a legközelebbi aknamezőhöz.


A Balkánon átvonuló menekültekről Armin Sijamić, a szarajevói Novo Vrijeme hetilap külpolitikai szerkesztője átfogóan értékelte a helyzetet a VS.hu-nak adott nyilatkozatában, melyben beszélt a taposóaknákról is.