BM: vízum nélkül nem engedhetik Németországba a menekülteket

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Hiába követelik a továbbengedésüket, az EU-s és magyar jogszabályok szerint papírok és vízum nélkül nem mehetnek tovább nyugat felé a menedékkérők, itt kellene megvárniuk az eljárás végét.


A vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére – közölte a Belügyminisztérium (BM) vasárnap az MTI-vel. A fővárosi Keleti pályaudvarnál a hétvégén több alkalommal gyűltek össze menedékkérők, akik egyebek között azt skandálták, Németország az úti céljuk. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy érvényes vonatjegyük van Németországba, de a magyar rendőrség nem engedi őket tovább.

A BM a közleményében azt írta: a menekültügyi eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedély nem jogosít Magyarország területéről történő továbbutazásra az Európai Unió más tagállamába, az kizárólag Magyarország területére érvényes. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedéllyel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is csak akkor tudja a menedékkérőt ellátni, ha a számára kijelölt befogadóállomáson vagy a hivatalban a kérelmét regisztrálták.

Korábban részletesen írtunk arról, miért nem lehet a szabályok – az EU-s irányelv, illetve a magyar menekültügyi törvény – szerint továbbengedni a menedékkérőket, és miért kényszerülnek illegális utakra. A valóságban persze a magyar hatóságok hiába próbálkoznak, például szállítanak le sokakat a vonatokról, a menedékkérők vagy embercsempészek segítségével, illetve egyszerűen a határon átgyalogolva mégis elhagyják az országot.