BM: csak kísérlet volt a drótakadály a szlovén határon

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A szlovénokat nagyon meglepte a NATO-drót megjelenése a magyar határon. Pintér szombaton személyesen tisztázza a szlovén belügyminiszterrel, de a magyar Belügyminisztérium szerint csak kísérlet volt, nem zárják le a határt.


„A drótakadály telepítésére a Magyarország déli határszakaszán szükséges határzár kiépítése miatt, kizárólag kísérleti feladatként került sor” – írta a Belügyminisztérium (BM) pénteken késő este kiadott közleménye. Korábban Magyarországon és Szlovéniában is megjelentek hírek arról, hogy a honvédség drótakadályt kezdett építeni a szlovén határon – ami schengeni belső határ, vagyis elvileg átjárhatónak kell lennie –, de egy idő után elbontották azt.

Korábban a VS.hu diplomáciai forrásai arról számoltak be, hogy utólag, pénteken kezdődött egyeztetés az ügyben a szlovén és a magyar kormány közt, miután előbbieket csütörtökön meglepetésként érte a drótakadály felhúzása. A BM péntek este azt írta: a szlovén és a magyar belügyminiszter egyeztet a határellenőrzés és a járőrözés szabályairól.

Szombaton délelőtt „az esetleges félreértések elkerülése érdekében” Pintér Sándor belügyminiszter személyesen, a határon tisztázza Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszterrel a határellenőrzés és a járőrözés rendszerét – írta a BM. A két ország rendőri vezetője pedig a jövőben tájékoztatja egymást a szlovén–magyar határszakaszon és a szlovén–magyar határ közelében folyó tevékenységről – áll a közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bécsben egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem lesz kerítés a szlovén határon, ami ott zajlik, az terepmunka, a határsáv kitakarítása, hogy alkalmassá váljon mobil eszközök elhelyezésére. Orbán szerint csak olyan akadályt terveznek, amely akár egy napon belül eltakarítható. Szlovénia ugyanis schengeni tagország, a belső határt pedig nem lehet lezárni.