Blokkolták a briteknél a vadállatok kitiltását a cirkuszokból

Fotó: AFP / ERIC GAILLARD

-

Három brit konzervatív képviselőn múlt, hogy ne lehessen vadállatokat felhasználni a cirkuszi számokban, pedig a társadalom 90 százaléka, a szintén konzervatív kormányzat és az ellenzéki Munkáspárt is támogatta a javaslatot.


A törvénytervezetet így tizenkettedszerre és véglegesen blokkolták, mert Andrew Rosindell képviselő egy panaszt nyújtott be – ami egy olyan lépés, amely lehetővé teszi, hogy egy témát anélkül levegyenek a napirendről, hogy arról vitáztak volna korábban.


David Cameron brit kormányfő is úgy foglalt korábban állást, hogy ne lehessen vadállatokat alkalmazni a cirkuszokban, ahogy ő mondta, ez egy „elavult gyakorlat”. A pénteki döntés értelmében a többtucatnyi zebrát, oroszlánt, tigrist és tevét továbbra is használhatják a vándorcirkuszok.

Rosindell lépése miatt a következő parlamenti választásokig nem is lehet tárgyalni erről a törvényjavaslatról. A másik két képviselő Philip Davies és Christopher Chope, ők a leggyakoribb vitablokkolók, összesen kilencszer éltek ezzel a lehetőséggel.

A döntés miatt több képviselő is igen csalódott, köztük a törvényjavaslat egyik legnagyobb támogatója, a konzervatív Mark Pritchard. Szerinte eléggé elkeserítő, hogy a parlament és a brit nép többségének akaratát így át lehet húzni.

Rosindell a döntés után nem adott nyilatkozatot, de korábban arról beszélt, hogy a cirkusz egy igazi brit intézmény, amely megérdemli, hogy megvédjék a propagandától és a túlzásoktól.