Blokádra blokáddal válaszol Szerbia

-

Horvátország öngólt rúgott saját maga és az egész térség számára azzal, hogy a migránsválsággal összefüggésben leállította a Szerbiából érkező teherforgalmat - jelentette ki Ivica Dacic szerb külügyminiszter. Belgrád megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését a teljes szerbiai határszakaszon.


A politikus a szomszédos ország vezetőinek azt üzente: ne legyenek naivak, a határzárból származó kárt a szerbeknek és a horvátoknak kell majd kifizetniük, az Európai Unió nem fogja azt megtéríteni. „Legyen eszünk, oldjuk meg a problémákat" - fogalmazott.


Zágráb hétfő éjjel zárta le a belépő teherforgalom előtt - a romlandó árut szállító kamionok kivételével - az egyetlen még nyitva álló határátkelőhelyet Szerbia és Horvátország között. Az Európai Bizottság már vizsgálja, mennyire volt jogos ez a lépés.

Szerbia válaszként szerda éjfélig adott ultimátumot a horvát kormánynak a határnyitásra, miután ez lejárt, Belgrád megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését a teljes szerbiai határszakaszon.

Erre folytatódott az adok-kapok: a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba Szerbia felől, és egy ideig a szerb útlevéllel rendelkező emberek sem léphettek be.


Ivica Dacic hozzátette: Szerbia kész arra, hogy megnyissa a határokat, kész arra, hogy a migránsválság közös megoldásáról tárgyaljon, de ehhez arra van szükség, hogy a horvát kormány visszavonja a határzárról szóló döntését.
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök pedig az RTS esti híradójában azt mondta: arra számít, hogy a lehető legrövidebb időn belül megoldódik a helyzet a szerb-horvát határon.

A kormányfő korábban nevetségesnek nevezte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azon kijelentését, miszerint Magyarország és Szerbia összefogott Horvátország ellen. Mint fogalmazott: „hozzátehette volna még, hogy a Vatikán, a CIA, a szabadkőművesek és a horvát ellenzék is összefogott ellene".

Kiemelte ugyanakkor, hogy Belgrád nem szakítja meg sem a gazdasági, sem a diplomáciai kapcsolatokat Zágrábbal, és bármikor készen áll tárgyalni horvát kollégájával.