Blokáddal válaszoltak kilakoltatásukra a ligetvédők

Fotó: Zsidai Péter

-

Hétfő délután mindkét irányból lezárták civil aktivisták a volt Hungexpo-telek bejáratához vezető Olof Palme sétányt, miután a rendőrség felszámolta táborukat.


Se ki, se be nem tudnak jutni hétfő délutántól a teherautók a városligeti Hungexpo-teleknél, mivel a ligetvédők a két bejárat elé ültek. A paddal, székekkel komfortossá tett ülősztrájk kezdetén úgy volt, a délelőttinél komolyabb rendőri erők érkeznek oszlatni, de nem került rá sor. A rendőrők, majd a várakozó teherautók is elhagyták az Olof Pallme sétányt, amelyek Fótra vitték volna a délben lebontott, rozzant Hungexpo-épület maradványait.


Egy fuvaros valahogy bent maradt az építési területen, megállás nélkül vitte a törmelékét a telek hátsó végébe. A bontást végző cég egyelőre beletörődött abba, hogy élő erő akadályozza továbbra is a munkavégzésben. A sittet tehát a telken belül halmozzák fel, de nyilván rövidesen eljön a kiszállítás pillanata.

A délelőtti oszlatás miatt a ligetvédők elvesztették az év végéig érvényes demonstrációs jogosultságukat, amit egyikük megerősítette lapunknak. Ezt azonban csak átmeneti akadályként értelmezik, délután benyújtottak új, azonnali területfoglalási igényt a rendőrségnek, ami 3 napra adható. Ezen kívül hosszabb távú demonstrációt is bejelentettek a területre. Mivel nem utasították el kérelmüket, úgy értelmezik, ismét érvényes engedélyük van tiltakozni.


Elvesztették demonstrációs jogosultságukat, de – legalábbis szerintük – vissza is szerezték


Salamon Béla, Rihanna békét hoz

A hétfőn délelőtt kipenderített növényevő ligetvédő csoport délután megkezdte újjáépíteni felszámolt táborát, de lassan haladnak a helyszűke miatt. A kibővített építési terület mobilkerítése mellett telepítik sátraikat. Tóth Csaba, a biztonsági őrök vezetője azt mondta lapunknak, felajánlották, hogy a törmelék elszállítása után visszatelepülhetnek korábbi helyükre, de ez a ligetvédőket egyáltalán nem érdekli.

Megkérdeztük az egyik zöld aktivistát: korábban az azbeszt miatt vontak blokádot, most miért tették. Az mondta, céljuk minden eszközzel megakadályozni az építkezés elkezdését, a projekt megvalósítását.

A kapcsolat egyébként egyáltalán nem részvéttelen a két térfélen állók között. A biztonságiak, a rendőrők, a ligetvédők első emberei keresztnevükön szólítják egymást, és a viccelődés sem ritka, ha csillapodnak az indulatok. Tóth Csaba az egyik ligetvédőtől Salamon Béla kabarétréfáinak válogatását kapta könnyű délutáni olvasmányként. Élt is a lehetőséggel, a kerítésen túl forgatta a szatirikus írásokat.

A rendőri egység egyik vezetője összemosolygott az egy órával korábban magát a tetőhöz láncoló ligetvédővel, amikor kiderült, hogy mindketten ott lesznek Rihanna fellépésén a Sziget Fesztiválon.