Blokád alá vették a záhonyi határt

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Tiltakozó kárpátaljai autósok zárták le a Csap–Záhony határátkelőhelyet Magyarország felé.


Külföldi rendszámú személygépkocsik kárpátaljai tulajdonosai zárták le hétfő délután a Csap–Záhony közúti határátkelőhelyet Magyarország irányába, azt követelve az ukrán hatóságoktól, hogy hosszabbítsák meg a külföldi rendszámú autók jelenleg öt napra korlátozott ukrajnai tartózkodási idejét.

A csapi útlezárás előzménye az volt, hogy külföldön regisztrált személygépkocsikkal közlekedő mintegy kétszáz kárpátaljai autós múlt pénteken blokád alá vette az Ungvár–Felsőnémeti ukrán–szlovák határátkelőhelyet tiltakozásul az ellen, hogy az ukrán vámszabályok szerintük túl rövid időre engedélyezik a külföldi rendszámú járművek tartózkodását az ország területén. A tüntetőket vasárnap este felkereste Jana Burianová, Szlovákia ungvári főkonzulja, de nem sikerült a határzár feloldására bírnia őket. Ezt követően Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn bejelentette, nem fog egyezkedni a tiltakozókkal, hanem


erő alkalmazásával számoltatja fel az autósblokádot.

A tiltakozó autósok a megyevezető kijelentésére reagálva akciójukat kiterjesztették a Csap–Záhony átkelőre, amely Kárpátalja legnagyobb és Ukrajna egyik legjelentősebb közúti határátkelőhelye. A megmozdulás irányítói a helyszínen azt mondták, hogy a forgalmat csak Magyarország irányában zárják le, az onnan érkező járműveket átengedik. Mint közölték, délután időnként engedélyezték a feltorlódott autóknak a továbbhaladást Magyarország felé, de estére hermetikus lesz az útzár, amelyet készek addig fenntartani, amíg a hatóságok nem módosítják a külföldi rendszámú gépjárművek ukrajnai tartózkodására vonatkozó jogszabályokat.


Kárpátalján évek óta gondot okoz, hogy a helyi lakosság tulajdonában lévő autók több mint harminc-negyven százaléka külföldi – szlovák, magyar, cseh, lengyel és román – rendszámmal közlekedik, de hasonló a helyzet Lemberg (Ilyvó, Lviv) megyében is. A határ menti kárpátaljai településeken alig látni ukrán rendszámú gépkocsit.


Az ukrán–magyar határon demonstráció nélkül is lassan telik az idő


A mostanihoz hasonló autós tiltakozás legutóbb márciusban volt Kárpátalján az ukrán–szlovák és ukrán–román határátkelőhelyeken. Akkor a tüntetők a megye kormányzójával folytatott tárgyalásokat követően hagytak fel a határátkelőhelyek blokádjával.


Kárpátalján a lakosság él azzal a lehetőséggel, hogy a szomszédos európai uniós országokban az ukrajnai áraknál sokkal olcsóbban vásárolhatnak a hazaiaknál jobb minőségű használt autókat. A Kárpátaljára bevitt és ott használt járműveket a tulajdonosaik nem regisztráltatják Ukrajnában a magas importvám miatt, inkább – a hatályos jogszabályok követelményeinek megfelelően – ötnaponta átlépik velük az államhatárt. Bevett szokás az autósok körében, hogy a kötelező határátlépés idejét az akadályoztatásukról szóló orvosi vagy műszaki igazolás határon való felmutatásával hosszabbítják meg.

A Magyarországon regisztrált személygépkocsikat használó, kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarokat nem érintik az ukrajnai korlátozó intézkedések, mivel nekik – a megfelelő okmányok meglétének köszönhetően – jóval ritkábban kell átlépniük az államhatárt.