Blikk: Simicskáék elbukták 1440 hektár állami föld bérletét

-

A nagyvállalkozó cégei korábban pályázat nélkül hosszabbíthatták szerződéseiket. Tavaly októberben viszont ez nem történt meg – közölte a lappal a Nemzeti Földalapkezelő (NFA).


A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégek 2014-első felében 1440 hektárnyi állami földet birtokoltak korábban pályázat nélkül meghosszabbított szerződésekkel, leginkább a Balaton környékén és a nyugati határszélen. A Blikk ezt abból a listából tudja, amelyet tavaly perelt ki az NFA-tól. Ezeknek a földeknek a szerződései azonban 2014. október 15-én lejártak, és nem hosszabbították meg azokat.

– A felsorolt cégeknek nincs megbízási szerződésük az NFA-val a 2015-ös gazdasági évre vonatkozóan – idézi a Blikk az NFA tájékoztatását. A lap arra is rákérdezett, mi lesz ezeknek a területeknek a sorsa, azt a választ kapta, hogy megpályáztatják azokat.

– A korábban használt területeket az NFA folyamatosan vonja be haszonbérleti pályázati eljárásaiba. Várhatóan még a tavaszi munkák megkezdése előtt sikerül új nyerteseket hirdetnünk – felelte a lapnak az NFA. A Blikk már talált is néhány olyan, eddig Simicska-cégek által használt birtokot, amelyre már kiírta a pályázatot az NFA, de egyelőre nem hirdettek eredményt, vagyis nem lehet tudni, hogy kik lehetnek Simics­káék „örökösei”. Simicska cégei nemcsak földet vesztettek, hanem ezzel együtt tetemes, a Blikk kalkulációi szerint mintegy 100 millió forintos támogatástól is elesnek.

A Blikk kereste Simicska Lajost, hogy Orbán Viktort okolja-e az elvesztett földek miatt, de a vállalkozó eddig nem reagált.