Blikk: Magyar cég adott rejtélyes milliárdos kölcsönt Berlusconinak

Fotó: AFP / TIZIANA FABI

-


Egy rejtélyes, papírkereskedelemmel foglalkozó magyar cég, az Alfapapír legalább 2,1 milliárd forintot (6,7 millió eurót) adott kölcsön egy Silvio Berlusconihoz köthető offshore cégnek 2011-ben – írja a Blikk. A lap által közzétett irat szerint az első részletet a magyar cég átutalta egy Antiguában bejegyzett, Esmerald Cove Estates Limited nevű vállalatnak, ezért pedig mindössze 1 százalékos kamatot kért, amelyet 2013. július 31-ig kellett visszafizetni. A hitel fedezeteként értékes antiguai ingatlanokat ajánlottak fel, nem messze Silvio Berlusconi ottani villájától.

Az Alfapapírt a cégiratok szerint 2000-ben alapították, a jegyzett tőkéje 60 millió forint, 2010 óta évi néhány milliós bevétele van. A tulajdonosa egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett cég.

A teljes megállapodásról nem tettek közzé bizonyítékot, de a napilap szerint összesen majdnem 7,8 milliárd forintot (25 millió euró) kaphatott Berlusconi cége.

A Blikk állítása szerint az a ház, amely az Alfapapír bejegyzett székhelye, Knopp András cégének a tulajdona. Knopp egy ukrán oligarcha, Dimitrij Firtas jobbkeze, Knopp vezeti Firtas gázkereskedelemmel foglalkozó cégét. Firtast tavaly Bécsben vesztegetés miatt őrizetbe vették, majd óvadék ellenében elengedtek. A napilap azt feltételezi, hogy a kölcsön egy üzletet készített elő Firtas és Berlusconi között.

Knopp András a pártállamban kulturális területen dolgozott pártfunkcionáriusként, államtitkárságig vitte, hírhedt volt a rendszerkritikus értelmiség elleni fellépéseiről. A rendszerváltás után váltott az üzleti életre, volt szovjet kapcsolatait kamatoztatva. A Firtas-ügyben az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal, az FBI gyanúsítottként kezelte, utoljára a Népszabadság bukkant a nyomára Moszkvában.