Blikk: felszívódott az Ulpius Ház tulajdonosa

-

A lap úgy tudja, hogy Kepets András március közepe óta elérhetetlen, és, hogy külföldre menekült. Tízmilliós magántartozása is lehet, amely miatt a behajtók keresik. A Blikk egyúttal azt is állítja, hogy a két hete csődvédelmet kért kiadó 75 millió forint körüli összeggel tartozik Frei Tamásnak.


A csődvédelem alatt álló Ulpius szeretne megegyezni a hitelezőivel, átütemezni a tartozásait, és megmenekülni a felszámolástól. A lap információi szerint Magyarország harmadik legnagyobb kiadójának (az Alexandra és a Libri után) több tízmilliós tartozása van a nyomda, a bankok, a külföldi ügynökségek és a szerzők felé. A Blikk számításai szerint az anyagi gondban lévő Ulpius a szerzők közül Frei Tamásnak tartozhat a legtöbbel, mivel egyrészt Frei legutóbbi három könyve (A megmentő, A bankár, 2015) nagyon népszerűek az olvasók körében, és akár több mint 100 ezer példányban fogyhatott el belőlük. Másrészt az írónak van a legjobb jutalékos szerződése. Egy a könyvkiadásban járatos, a lapnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő személy szerint Frei tizenöt és húsz százalék között kap egy-egy eladott példány után. A lap számításai szerint így Frei nagyjából 750 forintot kap minden eladott könyvért, ez százezer példánynál 75 millió forintot jelent.


A tulajdonos külföldön lehet

Bár a csődvédelem óta Vi­czián András vette át az Ulpius ügyvezetői feladatait, és ő kapta azt a megbízatást, hogy konszolidálja a céget, a kiadó továbbra is Kepets András tulajdonában van, ő azonban március közepe óta elérhetetlen. A lap úgy tudja, hogy Kepets több tízmilliós magántartozást is felhalmozott, és emiatt magánnyomozók és behajtók is keresik. Elképzelhető, hogy eladta magyarországi ingatlanjait, és jelenleg külföldön tartózkodik.