Blikk: az állam először az egymilliót is sokallta a Golgotáért

Forrás: MTI/Soós Lajos

-

HÁTTÉR

A Golgota című Munkácsy-festmény korábbi tulajdonosa a Blikknek nyilatkozva azt mondta, hogy a magyar állam annak idején egymillió dollárt is sokallt a festményért, miközben ma már 6 millió dollárt adnának érte.


A nyolcvanas években egy Sotheby's-árverésen 50 ezer dollárért vette meg Munkácsy Mihály Golgota című alkotását a korábbi tulajdonos, Julian Beck. Azt állítja, hogy akkoriban a festmény a valaha volt legdrágábban eladott kép volt, ezért bízott benne, hogy ismét felmegy az ára.


Beck a Magyar Nemzeti Múzeumnak bérbe adta a képet tíz évre, azután megpróbálta eladni, de a magyar állam az érte kért 1 millió dollárt sokallta, csupán 300 ezer dollárt ajánlottak a Golgotáért. A műgyűjtő így végül a hétmillió dollárt felajánló Pákh Imrének, a jelenlegi tulajdonosnak adta el a képet.


Pákh és a magyar állam régóta alkudoznak a Golgota eladásáról, a műgyűjtő tárgyalópartnere jelenleg a Magyar Nemzeti Bank, amely azonban 6 millió dollárt adna csak a festményért. Beck szerint egyébként biztosan meg fognak róla egyezni. A Golgota szerinte egy 20 millió dolláros kép, csak meg kell várni, amíg fölkúszik az ára.