Blatterék még sose kerestek ennyi pénzt

Fotó: Bongarts/Getty Images / Alexander Hassenstein

-

A tavalyi világbajnokságnak köszönhetően rekordot jelentő, több mint kétmilliárd dolláros (több mint 560 milliárd forintos) bevétele volt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) 2014-ben.


A brazíliai vb-vel zárult négyéves ciklus 337 millió dolláros (94,4 milliárd forintos) nyereséget hozott, ebből 140,7 milliót a múlt évben könyvelhetett el a szervezet. A FIFA a profitból 91 milliót a tartalék növelésére fordít, amely így már 1,523 milliárd dollár.

A részletes kimutatás szerint az előző két vb közötti időszakban 5,718 milliárd dollár folyt be a FIFA-hoz, ebből 2,096 milliárd 2014-ben. A kiadási oldalon 5,38 milliárd, illetve az előző évre vonatkozóan 1,955 milliárd szerepel. A várakozások szerint ezek az összegek tovább nőnek majd a 2018-as, oroszországi vb-ig tartó következő ciklusban.


Két év múlva döntenek 2026-ról

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2017 májusában dönt a 2026-os világbajnokság helyszínéről. A Kuala Lumpur-i kongresszuson minden bizonnyal az észak- és közép-amerikai zóna (CONCACAF) élvez majd prioritást. Ebben a térségben legutóbb 1994-ben volt vb, amikor az Egyesült Államok volt a házigazda. Mivel a 2018-as tornának Oroszország, a 2022-esnek pedig Katar ad otthont, ezért a 2026-os vb-re nem jelentkezhet európai, illetve ázsiai ország, így aztán az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó kandidálhat.


Idén májusban a kontinentális kvótákról döntenek

A FIFA május 30-án dönt arról, hogy az egyes kontinensek hány kvótát kapnak a 2018-as, oroszországi világbajnokságra. Jérôme Valcke főtitkár azt közölte, hogy erről egy nappal a zürichi elnökválasztó kongresszus után határoz az újonnan megalakuló végrehajtó bizottság.

A tavalyi, brazíliai vb-n Európát 13, Afrikát 5, Dél-Amerikát és Ázsiát 4-4, Észak- és Közép-Amerikát pedig 3 biztos hely illette meg. Két interkontinentális pótselejtezőt is rendeztek Ázsia és Dél-Amerika, továbbá Óceánia és Közép- és Észak-Amerika képviselője között, a házigazda pedig mindig automatikusan résztvevő.

Szakemberek szerint tavalyi szereplése alapján a közép- és észak-amerikai régió bízhat abban, hogy az eddiginél több kvótához jut, mivel a résztvevő négy csapatból három továbbjutott a csoportjából, miközben Ázsia mind a négy együttese győzelem nélkül és kvartettje utolsó helyén zárt.