Blatter szerint valami bűzlik

Fotó: AFP / NELSON ALMEIDA / AFP / NELSON ALMEIDA

-

Kipihente pénteki megválasztását a FIFA elnöke, mert már Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter és az UEFA bírálatával van elfoglalva. Keletről gratulálnak neki, nyugatról lemondatnák.


Joseph Blatter nem érzi magát veszélyeztetve a korrupciós botrányban érintett FIFA-tisztségviselők ellen zajló nyomozásban. A 79 éves svájci sportvezető erről a FIFA végrehajtó bizottságának szombati ülése után beszélt, hozzátéve: „ha valaki nyomozást indít, akkor ehhez joga van, s ha ez nemzetközivé válik, akkor sem aggódom, különösen a személyemet érintően."

Korábban, az RTS svájci közszolgálati televíziónak adott – az MTI tudósítása szerint – kihívó hangvételű interjújában azt mondta, „itt valami bűzlik” akörül, hogy az amerikai hatóságok éppen a szövetség e heti zürichi kongresszusa és két nappal az ő esedékes újraválasztása elé időzítették hét magas rangú FIFA-tisztségviselő korrupció miatti letartóztatását.

Blatter szerint „az amerikaiak, ha tudomásuk volt valamilyen amerikai állampolgárokra vonatkozó pénzügyi bűncselekményről, akkor ott (az Egyesült Államokban) kellett volna letartóztatniuk ezeket az embereket, és nem itt, Zürichben, amikor éppen a kongresszusunkat tartottuk”. A FIFA elnöke hozzátette, hogy a letartóztatásokat márciusi kongresszusuk előtt is megejthették volna, amikor sokkal kisebb médiafigyelem irányult rájuk.

Blatter attól sem riadt vissza, hogy politikai motívumokat sejtessen az amerikai vizsgálat mögött, kijelentve, hogy „az Egyesült Államok a legfőbb szponzora” Jordániának, amelynek hercege, Ali bin al-Husszein az ő legfőbb kihívója volt a FIFA elnöki tisztéért folytatott küzdelemben.


Az újjáválasztásán felbátorodott Blatter kifejtette azt a korábbi megjegyzését is, amely szerint a FIFA jogi problémái a 2018-as és 2022-es világbajnokságok Oroszországnak és Katarnak ítéléséből erednek.

„Az amerikaiak voltak a 2022-es vb esélyesei, és vesztettek. Az angolok pedig a 2018-as vb jelöltjei voltak, és vesztettek, úgyhogy tényleg az angol média és az amerikai (olimpiai) mozgalom volt az, amelyik büntetett” – mondta Blatter, hozzátéve, hogy ő maga az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) „gyűlöletének” áldozatává vált.


Michel Platini, az UEFA elnöke volt az, aki egy nappal a FIFA-vezetők letartóztatása után lemondásra szólította fel Blattert, és kijelentette, hogy szövetsége Blatter ellenfelére, Ali bin al-Husszeinre fog szavazni a FIFA elnökválasztásán. „Itt egy gyűlöletről van szó, nem csupán az UEFA egyetlen személyisége részéről, hanem az egész szervezet részéről, amely nem értette meg, hogy 1998 óta elnök vagyok” – mondta az RTS-nek nyilatkozva Blatter.


Mindenkinek megbocsátok, de nem felejtek

– tette hozzá a FIFA pénteken újraválasztott elnöke.

A bírálatokon túl érkeztek jókívánságok is, egy Orbán Viktortól, egy pedig Vlagyimir Putyintól.


Blatter kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.