Blatter: Nem tarthatom rajta mindig mindenkin a szemem

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Sepp Blatter, a FIFA elnöke a zürichi közgyűlés ünnepélyes nyitányán elhárította a bírálatokat, melyek szerint végső soron neki kell viselnie a felelősséget a szervezet szerdán kirobbant korrupciós botrányáért. Az már korábban kiderült, hogy nem hajlandó lemondani és a holnapi tisztújítást sem fogja elhalasztani.


Blatter elítélte azokat, akik szégyent hoztak a nemzetközi labdarúgás irányító szervezetére, de kijelentette, nem tartja magát felelősnek azért, amit mások tesznek, „nem tarthatja rajta a szemét mindig mindenkin”. És azért sem tudhatta, mi történik – mondta – mert aki csal, az igyekszik ezt titkolni.


Az ötödik újraválasztásáért harcba szálló svájci FIFA-elnök elismerte, hogy a szerdán letartóztatásokban, gyanúsításokban kulminálódó botrány rosszat tesz a sportágnak, de kijelentette, éppen azért pályázik újra az elnöki posztra, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő: „még többet kell tenni annak érdekében, hogy biztossá váljon, a futballban mindenki felelősen és etikusan viselkedik”.

Blatter szerint „példátlanul nehéz időszak” ez a mostani a FIFA számára. Szerinte „további rossz hírek fognak érkezni”, s a szervezet „elveszítette a bizalmat, amit holnaptól kezdve vissza kell szereznie”.


Blatter a felelősségről


Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is felszólalt, úgy fogalmazott, hogy minden futballrajongó nagy figyelemmel követi ezt a kongresszust, és ő is egy közülük, egyúttal pedig arra buzdította a futball-szövetséget, hogy működjön együtt a hatóságokkal, és tegyen meg minden szükséges intézkedést a korrupciós botrány részleteinek felderítése érdekében. „Tudjuk, hogy ez a harc nagyon fájdalmas lehet, de nincs más lehetőség arra, hogy a FIFA visszanyerje a szavahihetőségét” – fogalmazott a NOB elnöke.


A FIFA 65. kongresszusán Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordániai herceg lesz. Az elnökválasztást pénteken tartják Zürichben.