Blatter már öt éve nem lehetne elnök

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

A FIFA reformbizottsága 12 évben maximálná az elnöki mandátum időtartamát, és 74 éves korhatárt húzna. Blatter mindkét kritérium szerint már mehetne nyugdíjba. Platinivel most nem foglalkoznak.


Ha a reformbizottság tervei már érvényben lennének, a jelenlegi elnök Joseph Blatternek már kétszeresen is mennie kellett volna öt évvel ezelőtt: 79 éves, és már 17 éve vezeti a szervezetet. A testület továbbá nyilvánosságra hozná az elnök és a vezetőtestület tagjainak éves keresetét.

A végrehajtó bizottság – botrányok miatt besározódott – nevét FIFA Tanácsra változtatnák, feladatköre a stratégiai ügyek megvitatására korlátozódna, végrehajtó hatáskörrel nem rendelkezne. A főtitkár helyébe ügyvezető lépne.

„A FIFA vezetőinek fel kell ismerniük és el kell fogadniuk, hogy a múltban komoly hibákat követtek el, és elfogadhatatlan döntéseket hoztak” – áll a reformbizottság jelentésben.

A végrehajtó bizottság üdvözölte a tervezett változtatásokat, amelyeket – miután mind a 209 FIFA-tagszövetség megismerte – a kongresszus hagyhat jóvá február 26-án.


Nem foglalkoznak Platinivel

Ugyanazon a napon megválasztják a szervezet új elnökét is, ám Michel Platini pályázatát egyelőre nem bírálják el a kilencvennapos felfüggesztése miatt. Platini hivatalosan még nem jelentkezett, de többször hangoztatta, hogy kitart korábbi terve mellett, és harcba száll az elnöki pozícióért.

A jelentkezési határidő jövő hétfőn lejár, ezt követően az ad hoc választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét. Ez azonban nem végezhető el olyan személyek esetében, akik az eltiltásukat töltik. A francia sportdiplomata januárban lejáró felfüggesztéséig – amely 45 nappal meghosszabbítható – ezért a FIFA illetékesei nem foglalkoznak a pályázatával.

Az UEFA elnökét október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellene a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott Joseph Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA elnöke úgy kommentálta a kifizetést, hogy annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett, és eleve tisztában volt azzal, hogy a teljes összeget csak később kapja meg.