Blatter lemondta a programjait

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke sehol sem akar megjelenni a most kirobbant botrány után. Pénteken kiderül, belebukik-e a korrupciós ügyekbe.


Most úgy tűnik, Joseph Blatter csak a zürichi kongresszus 17 órára kiírt megnyitóján jelenik majd meg a nyilvánosság előtt, majd pénteken összecsap Ali bin al-Husszein jordán herceggel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért.

A különböző kontinentális szövetségekben csütörtökön lázas munka folyik, a konföderációk a történtek fényében próbálják kialakítani álláspontjukat péntekre. Az európai szövetség (UEFA) szerdán arra szólított fel, hogy halasszák el a kongresszust, és a választást csak fél év múlva tartsák meg. Az UEFA - amelynek 53 tagországi képviselője a tervek szerint csütörtökön kora délután egyeztet - a bojkottól sem riadna vissza, ezzel együtt közölte: al-Husszeint támogatja. A FIFA szabályai szerint ugyanakkor az európai tagok nélkül is lebonyolítható lenne a közgyűlés.


A botrány

Zürichben szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le amerikai kérésre, korrupció gyanújával. Köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF kajmán-szigeteki vezetője és az uruguayi Eugenio Figueredo. Rajtuk kívül a FIFA etikai bizottsága ideiglenesen felfüggesztette a brazil José Maria Marint, a Costa Rica-i Eduardo Lit, a nicaraguai Julio Rocha Ochát, a korábbi alelnököt, a trinidadi Jack Warnert, a brit Costas Takkast, a venezuelai Rafael Esquivelt, a paraguayi Nicolás Leozt, az amerikai Chuck Blazert és a trinidadi Daryll Warnert - Jack Warner fiát - is.

Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak. A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.


Nem tetszik a szponzoroknak

A FIFA szponzorai is reagáltak az eseményekre, a Visa, a világ legnagyobb bankkártya-szolgáltatója például "gyors és azonnali" intézkedéseket sürget, máskülönben ”átértékeli” támogatási stratégiáját. A dél-koreai autógyártó, a Hyundai is közleményben tudatta, hogy „pontosan követi a kialakult helyzetet".