Blatter: közel voltam a halálhoz

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eltiltott elnöke saját bevallása szerint közel volt a halálhoz, amikor a hónap közepén néhány napig kórházban kezelték.


„Az angyalok éneke és az ördög tüze között voltam” – mondta a 79 éves sportvezető a svájci RTS csatornának adott interjújában, amelyet szerdán mutatnak majd be. Blatter a beszélgetésben nem árulta el, pontosan miért is kellett kórházban ápolni őt. „Szerencsére az angyalok éneke hangosabb volt, így egy pillanatra sem veszítettem el a remény” – evezett szentimentális vizekre a sportvezető.


A televíziós szereplés során Blatter sajnálatát fejezte ki, amiért ilyen „rettenetes nyomás” nehezedik rá a FIFA ügyeiben folyó vizsgálatok során.
A Blatter nem feledkezett meg a posztjára pályázó – és most éppen vele együtt a 90 napos felfüggesztését töltő – Michel Platiniról, aki időközben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult az ügyben. „Platini egy becsületes ember, aki minden vád alól tisztázni fogja magát. És ha ez megtörténik, és elindulhat az FIFA elnökválasztásán, akkor meg is választják majd. És ha Platini visszatér, akkor vele együtt én is visszatérek” – mondta Blatter.


Majd szerdán elmondja


Blattert és az európai szövetség (UEFA) elnökét, Michel Platini FIFA-alelnököt október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellenük a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott a FIFA elnökétől 2011 februárjában.
Joseph Blattert május 29-én újra megválasztották, ötödik ciklusát azonban azzal kezdte, hogy június 2-án lemondott posztjáról, miután a tisztújítás előtt két nappal hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. A letartóztatottakkal együtt 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádoltak meg bűnszövetkezet működtetésével, azóta a botrány tovább gyűrűzött.


Blatter és Platini: ugyanarra gondolnak


A svájci sportvezető június 2-i lemondásakor rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, de a február 26-ra kiírt tisztújításig ő akarta tovább vezetni a FIFA-t. A 90 napos eltiltás miatt a szervezetet most a rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou irányítja.
Mindkét sportvezető fellebbezett az ügyben, de ezt elutasították, a FIFA etikai bizottsága azóta már fel is kérte az illetékes testületet, hogy szankcionálja az érintetteket.