Blatter kitálalt az oroszoknak

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

Blatter azt mondja, már tavaly ott kellett volna hagynia a FIFA elnöki posztját, de addig győzködték, amíg maradásra bírták.


Sajnálom, hogy nem távoztam a FIFA éléről már 2014-ben, közvetlenül a brazíliai vb után - jelentette ki Joseph Blatter elnök, akivel szemben - több magas beosztású vezetővel, így a FIFA-alelnök és európai futballelnök Michel Platinivel egyetemben - vizsgálat folyik pénzügyi szabálytalanságok, korrupció gyanúja miatt.

Blatter a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a regionális szövetségek többségének vezetői azonban addig győzködték, míg rábírták a maradásra. A 79 éves svájci sportvezető szerint a FIFA válsága mögött a két legnagyobb „geopolitikai erő”, Oroszország és az Egyesült Államok konfliktusa húzódik meg.


Fúrtak a franciák?

Blatter szerint a krízis hátterében az áll, hogy míg a 2018-as vébét Oroszország kapta, többek között Angliát megelőzve, addig a 2022-es vb rendezési jogát Katar szerezte meg, s nem az Egyesült Államok. Hozzáfűzte, ha a 2010-es FIFA-szavazáson az amerikaiak nyertek volna, ma nem lenne szó semmiféle krízisről. Szerinte Katar Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és a szintén francia Michel Platini UEFA-elnök közbenjárására győzhetett, mivel „négy európai ország szavazata átment az Egyesült Államoktól Katarhoz”. Az arab ország a negyedik voksolási körben 14-8-ra nyert az amerikaiakkal szemben.


Oda a barátság

Blatter külön kitért Platinire, mondván kezdetben a „legjobb barátok” voltak, később azonban a helyzet megváltozott.

„Platini mindig FIFA-elnök szeretett volna lenni” – jelentette ki Blatter, aki szerint az UEFA-elnökkel is az történt, mint „mindenkivel, aki az UEFA-ba megy: megfertőződik az anti-FIFA nevű vírussal”. Blatter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Platininek juttatott kétmillió svájci frankos, és a 2011-ben a francia sportvezetőnek kifizetett pénz az 1999 és 2002 között a FIFA-nak végzett munkájáért járó illetmény volt.

Blattert október 8-án - Platinivel együtt - 90 napra felfüggesztette tisztségéből a FIFA etikai bizottsága, ezzel együtt eltiltva mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.