Blatter elmeséli, hogy akarta beszervezni a svájci titkosszolgálat

Fotó: DPA / MARIJAN MURAT

-

A FIFA volt elnöke önéletrajzi könyvében írta meg egy sikertelen afrikai „puccskísérlet” történetét.


Mission & Passion Fussball címmel jelent meg Sepp Blatter önéletrajza. Egyelőre csak németül érhető el a remekmű. A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) azonban egy rövid, és meglehetősen szórakoztató részletet már kiemelt a könyvből.

Az exelnök ebben elmeséli, hogy próbálta meg őt beszervezni a svájci hírszerzés, hogy a segítségével távolítsák el Pierre Nkurunzizát, Burundi elnökét, aki 2005-ös hatalomátvétele, és 2010-es választási győzelme után 2015-ben – fittyet hányva az alkotmányra – harmadszor is indult az elnöki posztért.


Pierre Nkurunziza számára nem volt elég csábító a FIFA-nagyköveti szerep


Ekkor jött a svájci titkosszolgálat, hogy Blatter ugyan vesse már latba burundi kapcsolatait az afrikai szokásoknak megfelelően örökös elnöki posztra pályázó Nkurunziza eltávolításáért. Blatter köztudottan jóban volt Lydia Nsekerával, akit első nőként ő maga tolt be a FIFA végrehajtó tanácsába, még 2012-ben – és aki történetesen burundi. Ennyi kapcsolat már elégnek tűnt a nagy terv nyélbeütéséhez: Blatter felajánl egy FIFA-nagyköveti állást Nkurunzizának, aki ezért cserében majd lemond az elnöki posztról, helyreállítva ezzel a demokratikus állapotokat.


Hát ilyen egy titkosügynök élete


A terv különleges báját kölcsönözte a tény, hogy a háttérben az amerikaiak álltak, ők kérték meg a svájciakat, hogy kérjék meg Blattert, hogy kérje meg Nkurunzizát... Azok az amerikaiak, akik ekkor már évek óta nyomoztak Blatter után, és akik pár hónappal később tulajdonképpen megbuktatták, amikor egy csapat FBI-ügynök razziát tartott egy genfi szállodában.

Pierre Nkurunziza pedig köszöni szépen jól van, néhány letartóztatás, és pár százezres tömegtüntetés szétverése után simán megválasztották, és szorgosan tesz eleget újabb elnöki megbízatása diktálta feladatainak.