Blatter a korrupció elleni összefogásra szólított fel

Fotó: Getty Images / Philipp Schmidli

-

A szerdai letartóztatásokkal kirobbant botrány nyomán a korrupció elleni egységre szólította fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi kongresszusának résztvevőit Joseph Blatter elnök.


„Egységet és csapatszellemet kérek ma, hogy együtt tudjunk továbblépni” – fogalmazott a svájci sportvezető. - Ez nem mindig egyszerű, de azért gyűltünk össze, hogy megbirkózzunk a felmerült problémákkal, hogy megoldjuk azokat."

Blatter a továbbiakban az átláthatóság megteremtésének szükségességéről beszélt, illetve arról, hogy meg kell határozni, milyen helyet foglal majd el a FIFA a világban.

„Úgy vélem, ma az a legfontosabb, hogy előrelépjünk” – mondta, hozzátéve, hogy tovább kell folytatni a küzdelmet a korrupció, a bundázás, a rasszizmus és a diszkrimináció egyéb formái ellen.

„Mutassuk meg a világnak, hogy képesek vagyunk vezetni a szervezetünket, a FIFA-t. Együtt megcsinálhatjuk!” – biztatta a 209 FIFA-tagszövetség küldötteit.

Blatter, akit sokan régóta élesen bírálnak amiatt, hogy nem tett eleget a szervezeten belüli korrupció visszaszorításáért, az ötödik elnöki mandátumáért száll harcba. Egyetlen ellenfele a délutáni választáson Ali bin al-Husszein jordániai herceg.

Az elnökválasztás előzményeként Zürichben szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. Ugyanaznap jelentette be a svájci ügyészség, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A FIFA-botrányról szóló összes cikkünket itt olvashatja.