Blatter a 209 FIFA-tagországnak írt levélben bizonygatja ártatlanságát

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

Seppl Blatter és Michel Platini csütörtökön és pénteken áll az etikai bizottság elé, de az elnök már lépett egyet a sakktáblán.


„Nagyon kemény dolgozott rajta egész hétfőn” – mondta Klaus Stöhlker, a felfüggesztett FIFA-elnök, Sepp Blatter személyes tanácsadója arról a levélről, amelyet a svájci sportvezető a korábban általa irányított szervezet 209 tagországának vezetőjéhez juttatott el.


Sepp Blatter nem sok biztatót lát, amikor kinéz az állásai mögül


A Guardian tudomása szerint Blatter a levélben határozottan állítja, hogy ártatlan az ellene felhozott vádakban, az ügyében eljáró etikai bizottságot pedig a spanyol inkvizícióhoz hasonlította. „Az elnök úr erősen és elszántan néz a héten várható események elébe” – tette még hozzá a tanácsadó.

Az erőre szüksége is lesz a nemrég még kórházban kezelt Blatternek, ugyanis csütörtökön és pénteken Zürichben kétnapos meghallgatás vár rá a FIFA etikai bizottsága előtt, ahogy Michel Platinire, az európai szövetség (UEFA) ugyancsak felfüggesztett elnökére is. A meghallgatás tárgya az a bizonyos 1,5 millió euró, amelyről már számos cikk született.


Együtt viszik el a balhét


A két sportvezető súlyos vádakkal (korrupció, a szervezeten belüli összeférhetetlenségi szabályok megsértése, a hatóságokkal való együttműködés akadályozása) néznek szembe, és súlyos büntetésre számíthatnak annak tükrében, hogy mit sikerül rájuk bizonyítani. A Guardian által megszólaltatott bennfentes források szerint az örökös eltiltást maga után vonó korrupciót nagyon nehéz lesz bizonyítani, de egy hétéves eltiltással járó csomag így is könnyedén összejöhet. Ez a 79 éves Blatter szempontjából már csak erkölcsi veszteség lenne, azonban a FIFA elnöki székére még most is pályázó Platini sokkal többet veszíthet.