Blair szerint még nem végleges a Brexit

Fotó: AFP / PAUL VICENTE

-

Az egykori brit miniszterelnök szerint jelen pillanatban nem valószínű, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy mégis az EU-ban maradnak.


Tony Blair volt brit kormányfő szerint még megfordítható a döntés az EU-kilépésről, bár Theresa May, a jelenlegi miniszterelnök már többször leszögezte, hogy „a Brexit az Brexitet jelent”. Blair az Europe1 francia rációállomásnak nyilatkozott, azt pedig a Népszava vette át. Azt mondta, még meg lehetne akadályozni, hogy Nagy-Britannia kilépjen az unióból.

Blair azzal kapcsolatosan nyilatkozott, hogy az Electoral Reform Society (ERS) egyik jelentéséből kiderült: a népszavazás számos hiányosságot tartalmazott. A szavazókat például nem tájékoztatták megfelelően, és elidegenítették őket a döntéshozatali folyamattól – érvelt az exkormányfő.


„Furcsa döntést hoztunk.


Megállapodtunk, hogy elköltözünk, megállapodtunk, hogy otthagyjuk a régi otthonunkat, de fogalmunk sem volt róla, hogy milyen lesz az új ház.

Blair eleve nem értett egyet azzal, hogy David Cameron konzervatív miniszterelnök népszavazást írt ki, szerinte ez egyáltalán nem volt szükséges lépés. A döntést azonban az egykori munkáspárti kormányfő nem tekinti véglegesnek, szerinte még megfordítható. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Nagy-Britannia mégis az EU tagja marad, Blair azt válaszolta: „jelen pillanatban nem valószínű, de egyáltalán nem lehetetlen”.