BL-reformról és nem Európai Szuper Ligáról tárgyalt öt nagy angol klub

Fotó: Getty Images / Mike Hewitt

-

A Premier League öt vezető csapatának képviselői cáfolták, hogy egy Európai Szuper Liga létrehozásáról lett volna szó, azt viszont elismerték, hogy beszéltek a Bajnokok Ligája jelenlegi rendszerének átalakításáról.


A Premier League öt legnagyobb klubjának – az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City és a Manchester United – képviselői találkoztak egy londoni szállodában, hogy az európai szövetség (UEFA) által szervezett kupaküzdelmek jövőjéről beszéljenek – számol be a Guardian.

A megbeszélésen jelen voltak Stephen Ross amerikai milliárdos munkatársai, annak a Relevent Sports nevű cégnek a képviseletében, amelyik a nyári felkészülési időszakban rendezett Nemzetközi Bajnokok Kupája (International Champions Cup) nevű sorozatnak a szervezője. Az Egyesült Államokban, Kínában és Ausztráliában rendezett találkozókon az angol nagyok mellett több más európai élklub is részt szokott venni.


A tárgyalás résztvevői, felső sor: Ian Ayre (Liverpool), Ed Woodward (MU), Bruce Buck (Chelsea), alsó sor: Ferran Soriano (ManCity) és Ivan Gazidis (Arsenal)


A Sun információi szerint az összegyűltek a Bajnokok Ligája helyén indítandó Európai Szuper Ligáról tárgyaltak, a klubvezetők azonban ezt cáfolták. Azt viszont elmondták, hogy a jövő nyári Bajnokok Kupája mellett valóban szóba került a Bajnokok Ligája és az Európa-liga jelenlegi rendszerének reformja – az viszont nem, hogy az UEFA-val rivalizálva egy különálló sorozatot indítsanak.

„Semmilyen szakításnak nem vagyunk a hívei – mondta az Arsenalt képviselő Ivan Gazidis. – Egyik fél részéről sem került szóba sem a Premier League, sem pedig az európai kupák gyökeres átalakítása. Ahogy arról sem volt szó, hogy egy másik sorozattal váltsuk föl a Premier League-et, vagy, hogy elindítsunk egy Európai Szuper Ligát.

A Premier League nem válaszolt a Guardian témával kapcsolatos megkeresésére, az UEFA azonban igen, és elmondták, hogy folyamatosan figyelik az európai kupák rendszerét, és erről egyeztetnek is a befektetőkkel, valamint az Európai Klubok Szövetségével (ECA), de jelenleg semmilyen változtatás nincs napirenden.

„Jelenleg nincsenek konkrét tervek az asztalon. Most vágtunk bele egy három éves ciklusba a BL-t és az El-t illetően is, úgyhogy most nem is tudunk semmit hozzáfűzni a történtekhez.”


Ez kell a világon mindenhol!


Egy európai szuperbajnokság létrehozása nem új ötlet, hiszen már közel húsz éve porondon van. Ennek értelmében a legnagyobb európai klubok egy állandó bajnokságban vennének részt. Az UEFA akkor kezdte ezt a tervet komolyan venni, amikor az olasz Media Partners nevű cég elkezdett komoly pénzeket beletenni a szuperliga kezdeményezésbe. Az UEFA elsősorban okán alakította át a Bajnokok Ligája rendszerét, bővítette ki a résztvevők körét, és növelte meg jócskán a résztvevő kluboknak járó pénzt. Ugyanez vezetett a Kupagyőztesek Európa-kupájának (KEK), majd az UEFA Kupának a megszűnéséhez, melyek helyét az Európa-liga vette át.

A szuperliga gondolata azonban tovább él, 2009-ben előbb Florentino Pérez fejezte ki azon igényét, hogy „a legjobbak mindig a legjobbak ellen játszhassanak”, amire a BL szerinte nem jelent(ett) garanciát, majd Arsene Wenger találta azt mondani, hogy „tíz éven belül realitássá válhat az Európai Szuper Liga”, 2013-ban pedig Gordon Strachen, a Celtic Glasgow menedzsere fogalmazta meg a reményét, hogy a két glasgow-i csapat (Celtic és Rangers) derbijére, az Old Firmre hamarosan már a 38 csapatot felvonultató Európai Szuper Liga keretében kerül sor.