BL: elverhetik a Barcát, fel kell pörögnie a Bayernnek

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

A Bayern München elleni hazai 1-1 után angol sajtó és a szurkolói is büszkék voltak a Manchester Unitedre, annak védekezését dicsérve. Egy olyan hazai BL-meccs után, amin a United 26 (!) százalékban birtokolta a labdát, és 16 kapura lövést hagyott a németeknek. Ebből az következne, hogy a negyeddöntő visszavágóján a büszke halálra hangolnak majd az angolok, de ehelyett a továbbjutási esélyeiket számolgatják a hihetetlen szezont futó címvédő ellen. Mi lett volna, ha győznek?


Persze a szurkoló legyen mindig optimista és elfogult, de bárhogyan is  kalkulálnak az angolok, az első meccsen bemutatott bunkerfutball szerdán biztosan kevés lesz, mert gólt muszáj szerezniük Münchenben. Sőt, az is biztos, hogy a Moyes-éra eddigi legjobb teljesítménye kell, ha meg akarják állítani a BL történetének első címvédésére törő Bayernt. Danny Welbeck lehet a nyerőember Az örök ígéret/klasszisjelölt tartomány között mozgó angol válogatott csatár egy hete csapata egyik legjobbjaként ziccerbe került, szabályosnak tűnő gólt vettek el tőle, és a mezőnyben is szép dolgokat mutatott. A Bayernben ugyanakkor a sérülések és eltiltások miatt a középpályára kényszerülő Philip Lahm helyettese a jobbhátvéd posztján az a Rafinha lesz, aki a címvédő egyetlen gyenge pontjának tűnik (filmes párhuzammal ő a bajorok Murdockja a Szupercsapatból). welbeck - Welbeck a gyorsaságát kihasználva képes lehet a Bayern-védelem mögé kerülni, illetve a hozzá képest madárcsontú Rafinhát erőteljesebb testfelépítésének köszönhetően elnyomni. Már csak higgadtnak kell maradnia, ha a kapu közelébe keveredik, mert abban biztosak lehetünk, hogy sok lehetősége nem lesz erre.

David Moyes a meccsre hangolva nem árulta el, hogy várárkot ásat-e embereivel a kapu elé, és kivárásra játszik, vagy tőle szokatlanul kiadja a „rohamra!” jelszót. A skót viszont annyit elmondott, többet kell birtokolniuk a labdát, mint Manchesterben (mondanánk, hogy ez nem lesz nehéz, de…). Ebben segíthet a müncheni középpálya két alapemberének, Bastian Schweinsteigernek és Javi Martineznek eltiltás miatti hiányzása. Guardiolának az idei szezonban talán először akadnak nem kellemes gondjai az összeállítást illetően. A két fontos láncszem kiesése miatt kénytelen belenyúlni az alapba: Lahm mellé az inkább szervező, mint ütköző típusú Toni Kroost pakolja fel „embert enni”, előre pedig Thomas Müllert küldi hamis kilencesként. moyespep - A csapat bajnokikon mutatott produkciója a Bundesliga megnyerése óta kevésbé harapós, attól viszont aligha kell tartani, hogy gondok lennének a felpörgéssel, mint a legutóbbi hétvégén Augsburgban. Az ott elszenvedett vereséghez hozzájárult, hogy csak 703-at passzoltak Guardiola több fiatal játékosnak adott lehetőséget, és az alapembereket csak akkor küldte be, amikor égett a ház. Más kérdés, hogy a tüzet ők sem tudták eloltani. Bayern München-Manchester United, szerda, 20:45, Digi Sport 1.

A keddi negyeddöntők előtt a párizsiak európai topcsapattá éréséről ment a filozofálgatás, amire a PSG végül nem szolgált rá. Hasonló a helyzet a tonnányi mennyiségű pénz helyett rúgdosódással betonkemény védekezéssel és az utolsó puzzledarabig összerakott csapatjátékkal az élmezőnybe sunnyogó Atlético Madriddal. neymar - Mondják, hogy egy csapat olyan, mint az edzője. Ha abból indulunk ki, hogy Diego Simeone miket művelt aktív játékosként a pályán, az Atléticóra abszolút ráhúzható az elmélet. Rotációs kapaként szántotta fel a pályát, a szurkolók mindenhol imádták, ahol játszott, mert kitette a szívét a fűre, hiába feszegette sokszor a durvaság és az alattomosság közti határokat. Az általa irányított együttes pontosan ugyanezeket a jegyeket viseli. Elég felidéznünk a múlt heti 1-1-en történteket: hat embere kapott sárga lapot, és csak a játékvezetőn múlott, hogy nem került elő a zsebéből még több, vagy más színű kártya. És egy ilyen csapat otthonába utazik a labdarúgást művészi szintre emelő, „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel” típusú Barcelona.

Nem csoda, hogy sokan féltik a katalánokat egyrészt a kieséstől, másrészt attól, hogy a madridi martalócbrigád kárt tesz a futballistáiban. Az biztos, hogy a Barca a tavalyi, Bayerntől elszenvedett kiütést leszámítva rég állt ilyen közel a búcsúhoz egyenes kieséses szakaszban. Ráadásul az amúgy is ingadozó védelméből sérülés miatt hiányzik az első számú kapus (Valdés), a csapatkapitány (Puyol) és a legjobban fejelő hátvéd (Piqué), a helyetteseik pedig finoman szólva más minőséget képviselnek. A két csapat annyiszor találkozott már egymással (egyedül ebben az idényben négyszer), hogy sok újat aligha tudnak mutatni a másiknak. Készüljünk fel egy spanyol stadionhoz képest pokoli hangulatra, ideges, feszült párharcokra, hazai részről 30 szabálytalanságra, ordítozó Simeonéra, és a végén még egy emlékezetes este is kijöhet belőle. Atlético Madrid-Barcelona, szerda, 20:45, Digi Sport 2.