BKK: Nincs illegális taxis feketelista

Fotó: APA-PictureDesk / HERBERT P. OCZERET

-


A Budapesti Közlekedési Központ közleményben reagált a Magyar Taxisok Szakszervezetének vádjára, mely szerint a BKK-nak illegális feketelistája van azokról a taxisokról, akiknek az autóit nem hajlandók szemlére bocsátani, így lehetetlenítve el őket – az éves szemle nélkül ugyanis nem lehet taxizni.

Az állítják, a BKK "a Taxirendelet előírásainak megfelelően, a magyar törvények szigorú betartásával jár el a taxis vállalkozások minősítésekor", és ezért visszautasítják a szakszervezet kijelentéseit. "A szakszervezet állításával ellentétben a BKK nem használ fővárosban működő taxis vállalkozásokról készített illegális feketelistát", azonban "a taxiellenőrzés során fokozott figyelemmel jár el a feketén szolgáltató vállalkozásokkal szemben".

Alaptalannak minősítik a szakszervezetnek azt a feltételezését is, hogy "a BKK „lazán kezeli” az állítólagos illegális feketelistán szereplő vállalkozásokat a minősítés során, s hogy ez okozza azt, hogy egyes taxisok több hónapja nem tudnak dolgozni".

Hangsúlyozzák, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően végzik a taxis vállalkozások minősítését, "a hatóságokkal közösen, vagy az általuk önállóan végzett ellenőrzések során észlelt jogsértéseket" nyilvántartják, és kiemelik, hogy "a BKK egyetlen taxis vállalkozás minősítését sem utasította el. A közlekedésszervező valamennyi vállalkozást ellenőriz, s amennyiben a vállalkozás és a jármű megfelel a vonatkozó kormány- és taxirendeletnek, akkor azzal a szolgáltatáshoz szükséges szerződést megköti".

A közleményt azzal zárják, hogy Tarlós István főpolgármester kérésére felvették a kapcsolatot a taxis szakszervezettel, hogy személyes egyeztetésen jövő héten csütörtökön tisztázhassák a felmerült kérdéseket.