Björndalen 42 évesen is folytatja

Fotó: Getty Images / Vianney Thibaut/Agence Zoom

-

Folytatja élsportolói pályafutását minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, a sílövő Ole Einar Björndalen.


A 42 esztendős norvég versenyző sajtótájékoztatón jelentette be, hogy továbbra sem kíván felhagyni a legmagasabb szintű sporttal.


„Úgy vélem, hogy még néhány évig képes vagyok magas nívón teljesíteni, úgyhogy folytatom, s már alig várom az új idény kezdetét" – jelentette ki Björndalen, aki következő nagy céljaként a 2018-as olimpiát említette. Hozzátette, hogy pszichikailag és fizikailag is úgy érzi magát, mint húszéves korában.

Külön motivációt jelent számára, hogy októberben apa lesz, élettársa a háromszoros olimpiai bajnok fehérorosz sílövő, Darja Domracseva.

Björndalen már a 2014-es szocsi téli olimpia előtt is bedobta, hogy visszavonul, miután közel két éven át nem tudott jelentős versenyt nyerni. Az olimpián azonban a 10 kilométeres sprintverseny mellett a vegyes váltóval is aranyérmet nyert, a játékok után pedig azonnal bejelentette, hogy folytatja a karrierjét.

A norvég sílövő eddig nyolc olimpiai aranyérmet nyert, a múlt hónapban pedig a huszadik vb-címét gyűjtötte be, mindezek mellett pedig hat hat világkupát is nyert. A norvég legenda sportkarrierjének meghosszabbításával egyidejűleg lemondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságában viselt tisztségéről.