Biztosan lesz görög népszavazás - előtte nincs tárgyalás a hitelről

Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA / Aléxandrosz Vláhosz

-

Az eurocsoport pénzügyminiszterei úgy döntöttek: a népszavazásig nincs tárgyalás. Angela Merkel német kancellár bekeményített: nem kell mindenáron megállapodni.


Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök délután televíziós beszédben kérte a görögöket, szavazzanak nemmel vasárnap, mert az szerinte „döntő lépés lesz egy jobb megállapodás” felé vezető úton. Hangsúlyozta, hogy ez nem Görögország euróövezeti tagságáról szól, hiszen az adott.

Ciprasz megismételte, hogy a kormány folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel a népszavazás után. Szerinte a nem szavazatok győzelme nem azt jelenti, hogy szakítanak Európával, hanem azt, hogy az értékek Európájához térnek vissza.

Vezető európai politikusok viszont úgy látják, a referendum valójában a görögök eurózóna illetve uniós tagságáról szól.


Francois Hollande francia államfő szerint nem lehet tovább halogatni a kompromisszumot. Azt is mondta, hogy európaiként nem szeretné az eurózóna szétesését. Véleménye szerint a meghosszabbított tárgyalásokat most végig kell vinni.

Angela Merkel német kancellár viszont azt mondta, továbbra is készek tárgyalni, de egy új segélyprogramról csak a hétvégi népszavazás után van értelme beszélni.

Brit lapértesülések szerint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kormánya kész elfogadni a nemzetközi hitelezők legutolsó, a bizottság honlapján vasárnap nyilvánosságra hozott átfogó javaslatcsomagját bizonyos módosításokkal, kiegészítésekkel és pontosításokkal, a június 30-án lejáró nemzetközi hitelprogram meghosszabbításának és az euróövezeti mentőalappal, az Európai Stabilitási Mechanizmussal kötendő hitelmegállapodás részeként.

Az új javaslatról szerda késő délután tárgyaltak az euroövezeti pénzügyminiszterek. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a tanácskozás előtt elutasította a görögök újabb javaslatát, mivel szerinte Ciprasz kedd esti levelével nem vált egyértelműbbé a helyzet, nincs miről komolyan tárgyalni. Michel Sapin francia pénzügyminiszter viszont azt mondta: reméli, hogy még a külföldi hitelezők által megajánlott segélycsomagról kiírt népszavazás előtt megszületik a megállapodás Görögország és a hitelezők között.


Pénzügyminiszterek: népszavazás előtt nincs tárgyalás

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport egységesen úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét - közölte a Twitteren a szlovák pénzügyminiszter.

„Ne kössük a szekeret a lovak elé” - írta Peter Kazimir.

A holland pénzügyminiszter, Jeroen Dijsselbloem a pénzügyminiszterek tanácskozása után azt mondta, miután a politikai helyzet nem változott Görögországban, a program lejárt, így az eredetileg még Athén rendelkezésére álló hitelkeret már nem hívható le. Egyelőre csak tudomásul vették azokat a javaslatokat, amelyeket az athéni kormány tett a hitelezők által elvárt reformintézkedések módosítására.


Egyszerűen kivárjuk és figyelembe vesszük a vasárnapi népszavazás eredményét

- közölte az Eurócsoport elnöke, nyomatékosítva: addig sem a pénzügyminiszterek között, sem Görögország és az esetleges újabb hitelprogramot koordináló intézmények, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap között nem lesz semmilyen további tárgyalás.

„Nagyon sajnálom, hogy ez a helyzet alakult ki, tekintettel a görög nép erős elszántságára, hogy Európa részei legyenek és az eurózónában maradjanak, amiben teljes mértékig támogatjuk őket„ - zárta közleményét Jeroen Dijsselbloem.


Közben Angela Merkel német kancellár a Bundestagban azt mondta, „Európa jövője nincs veszélyben, Európa megerősödve kerül ki a válságból már most sokkal erősebb, mint öt éve.” Megjegyezte azt is, hogy az adósságválság Görögországban kezdődött. Szerinte azonban a többi - 18 - eurót használó országnak nem kell gazdasági katasztrófától tartania.


Viszont azt mondta,


minden áron nem kell kompromisszum.

Az ajtó mindig nyitva van a görög kormány előtt a tárgyalásokra - de a népszavazást megvárják. Egy esetleges új segélyprogramhoz a Bundestag beleegyezése kell.