Vona lett a Jobbik kormányfőjelöltje

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A Jobbik kongresszusán a párt elnöke biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarországról beszélt.


A Jobbik elnöke egy biztonságos, élhető, igazságos és szabad Magyarország építéséről beszélt a párt 16. országos kongresszusán elmondott programadó beszédében. Vona Gábor a több mint 300 küldöttnek a legsúlyosabb problémának nevezte, hogy ma is a 20. századi reflexek, traumák és megosztottság alakítja az életet, a politika pedig nem meghaladni, hanem kihasználni, tovább szítani akarja azokat. Egy törzsi háborúhoz hasonlította a választást, ahol az egyik fél meg akarja semmisíteni a másikat és ennek érdekében manipulálja a társadalmat.

Vona szerint a szakadékok fölé hidakat kell építeni és a nép pártján állni, s ebbe minden magyar ember beletartozik. A generációkat nem egymás ellen kell fordítani, hanem egységet kell teremteni a megújulás szüksége és a tapasztalat fontossága között.

A pártelnök szerint a Jobbik tevékenységét a "magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel" alapelvek vezérlik.

Vona szerint fontos, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson, s a migrációval szemben a magyar társadalom kulturális szöveteinek megőrzése mellett foglalt állást. Vona szerint míg a Fidesz egy 10-es skálán mérve 7-es szinten védi az országot, addig a Jobbik 10-esen fogja. Ezzel összefüggésben a letelepedési kötvények eltörlését és az önálló határőrség visszaállítását ígérte.

Vona sürgette a bérek növekedését is, és a párt európai béruniós törekvését ajánlotta ehhez. Az ellenzékből indított kezdeményezést végig kívánják vinni, mert az unió alapelvei közül hiányzik az egyenlő munkáért egyenlő bért elve.

Szerinte a nyugati nagytőke és a hazai korrupt politikusok piszkos alkut kötöttek az EU-s források szétosztására. Ezt ahhoz hasonlította, mint amikor valaki egy közművek nélküli romos épületet cicomáz, mert arra van pályázat.

A pártelnök nulladik lépésként hivatkozott a korrupció felszámolására és elengedhetetlennek nevezte, hogy több pénz jusson az egészségügyre és az oktatásra. Ha Orbán Viktor hóbortja a foci, akkor az övé az egészségügyi ellátás és a kórházak lesznek – mondta Vona. Az oktatás területén pedig a tudás folyamatos frissítését és szemléletváltást sürgetett, utóbbit úgy magyarázva: meg kell törni azt az átkot, hogy aki magyar, az vesztesnek érzi magát.

Vona igazságos és fenntartható nyugdíjrendszerben gondolkodik, s differenciált emelést tart szükségesnek ahhoz, hogy a kisebb és közepes nyugdíjak vásárlóértéke ne szakadjon le.

A pártelnök azt mondta: "a bevándorlás egy rémisztő veszély, de az elvándorlás tragikus valóság". Szerinte ma kulcsélmények maradnak ki a családok életéből, az emberek pedig nem kalandvágyból mennek külföldre. "Nem miniszterelnök úr, ez nem kalandvágy; az ön rögeszmés, beteg lelkű kormányzásával egy országban élni, na az a kalandvágy."

Vona szerint radikális segítséget kívánnak adni az életkezdéshez, a lakhatás feltételeihez, mert magyar fiatalok nélkül nincs jövő. Szerinte nem bukott és hiteltelen pártokkal kell összefogni, akik felelősek a mai helyzetért, hanem a kormányváltást akaró emberekkel.

A Jobbik kongresszusára 388 küldöttet regisztráltak és 304-en voltak jelen, akik a párt miniszterelnök-jelöltjévé választotta Vonát. Mirkóczki Ádám szóvivő azt mondta, a pártelnököt 97 százalékos szavazati aránnyal, 296 szavazattal titkos voksoláson választották meg; összesen 306 leadott szavazat volt, ebből kettő érvénytelen.

A Jobbik 98 százalékos támogatottsági aránnyal újra választmányi elnökké választotta Szabó Gábor pártigazgatót. A küldöttek közel 100 százalékának szavazataival ismételten Zakó László, Gyüre Csaba és Murányi Levente lettek a Jobbik felügyelőbizottságának tagjai.

A Jobbik 16. kongresszusának küldöttei elfogadtak egy olyan elvi nyilatkozatot is, amely az esszenciáját jelenti a párt jelenlegi és jövőben politikájának.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő szerint a dokumentum Magyarországon új színt jelent majd, hogy a kormányváltás legfeljebb a helyettes államtitkári szintig hathat, a portást nem kell politikai alapon elküldeni. A Jobbik alelnöke szerint a nyilatkozatban szerepel a termelést támogató adórendszer koncepciója és a korrupció elleni harc. A "szociálliberális kormányzatok alatt" tűrt kategóriába tartozó korrupció most már "államilag támogatott szinten merül fel" és "korunk nemzetgazdasági pestisét jelenti".