Biztonságos a reptér, nincs nyoma ideggáznak

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Nem találtak veszélyes anyagot a Kuala Lumpur-i repülőtéren, ahol február 13-án idegméreggel megölték Kim Dzsong Namot, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsong Un féltestvérét – jelentette be vasárnap a malajziai rendőrség.


Vegyi, biológiai, radiológiai csapatok tagjai vizsgálták végig védőfelszerelésben a terminált, ám nyomát sem lelték a VX idegágensnek vagy más veszélyes, fertőző anyagnak. A kétórás művelet után a helyszínt biztonságosnak nyilvánították.

Ugyancsak vasárnap a malajziai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy további halottkémi vizsgálatok megerősítették azt a pénteki hírt, mely szerint vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozhatta Nam halálát: nagyon hamar nagyon súlyos bénulást idézett elő, amely végzett a férfival. Namnak a szemén és az arcán csak a második boncoláskor fedezték fel a rendkívül veszélyes anyag nyomait.

A minisztérium közlése szerint a merénylet óta, csaknem két hete senkin sem mutatkoztak VX-mérgezési tünetek, és a repülőteret átvizsgálók közül sem lett rosszul senki.

A VX meglehetősen stabil, olajos állagú, nehezen párolog, ezért félő volt, hogy ha maradt belőle a repülőtéren, akkor másokban is kárt tehetett.

A repülőtér igen forgalmas, a szóban forgó, kettes terminálján tavaly 27 millió utas fordult meg.