Biztonságos a náci aranyvonat feltételezett lelőhelye

-

Biztonságosnak nyilvánították a lengyel hadsereg szakértői azt a Walbrzych melletti területet, ahol kincsvadászok szerint egy második világháborús páncélvonatot rejt a föld mélye.


Tűzszerészek, vegyi- és nukleáris szakértők pénteken befejezték a növényzettől korábban megtisztított terület átvizsgálását, és közölték, hogy semmiféle veszélyes tárgyat vagy anyagot nem találtak a földfelszínen.


Egy amatőr lengyel és német kincsvadász azt állítja, saját földradarvizsgálataikkal megállapították, hogy 98 méter hosszú páncélvonat van elásva a földben 8-9 méter mélyen.

A kincsvadászok úgy vélik, hogy a nácik által hátrahagyott szerelvény "csodafegyverek" prototípusait tartalmazhatja. Egy helyi legenda szerint a második világháború végén a visszavonuló nácik arannyal és más, zsidóktól rabolt kincsekkel teli páncélvonatot rejtettek el a környéken.

A biztonsági ellenőrzés befejezését a walbrzychi városi tanács jelentette be pénteken. Egyelőre nem tudni, hogy komoly kutatást kezdenek-e a hatóságok - és ha igen, mikor - az állítólagos "aranyvonat" feltárása céljából.