Biztonsági őr volt a floridai mészárlás elkövetője

Fotó: Getty Images / Gerardo Mora

-

A merénylet előtt két fegyvert is vett.


2007 óta a világ legnagyobb biztonsági cégénél, G4S-nél dolgozott Omar Mateen, és hivatalból hordott magánál fegyvert - mondta a vállalat szóvivője. A biztonsági őrként dolgozó, 29 éves Mateen a múlt héten két fegyvert is vásárolt. Ezt a fegyvervásárlásokat ellenőrző országos hivatal is megerősítette. Floridában van az USA egyik legmegengedőbb törvénye: a vásárláshoz nem kell engedély, csak regisztráltatni kell az adott fegyvert.

A merénylőnél a mészárlás helyszínén, Orlando egyik melegbárjában egy félautomata gépkarabélyt és egy pisztolyt találtak.


Nem figyelték

Az orlandói mecset imámja szerint Mateen rendszeresen részt vett a szertartásokon, és csendes, békés embernek tűnt, nem barátkozott senkivel. Volt felesége szerint viszont a férfi érzelmileg és mentálisan instabil volt, erőszakos természetű, és rendőr szeretett volna lenni. Az asszony szerint a rövid, viharos házasságból családtagjai mentették ki.

Az FBI floridai irodája 2013-ban és 2014-ben is kihallgatta a férfit. Első alkalommal munkatársai tettek bejelentést radikálisnak ítélt kijelentései miatt. Az FBI azonban nem talált kapcsolatot Mateen és a dzsihadista terrorszervezetek között. Egy évvel később arról faggatták, hogy ismerte-e azt az amerikai öngyilkos merénylőt, aki 2014-ben egy robbanóanyagokkal megrakott teherautóval kormányzati épületet robbantott fel Szíriában. Mateen és Abusalha ugyan ismerték egymást, de csak futólag, és semmiféle kapcsolat nem volt köztük. Ezért az FBI nem tartotta megfigyelés alatt Mateent.

Omar Mateen afgán szülők gyermekeként New York-ban született. Apja állítólag többször is szerepelt egy erősen Amerika-ellenes, a tálibokkal szimpatizáló televízió beszélgetős műsorában. A merénylet után azt mondta, hogy fia nem volt vallásos, és cselekedetét a homofóbia motiválhatta.