Bizottságban vizsgálnák az olimpiai pályázat milliárdjait

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Három ellenzéki párt, az LMP, az MSZP és a Jobbik azt javasolja, hogy a parlament hozzon létre vizsgálóbizottságot az – azóta már visszavont – budapesti olimpiai pályázat előkészítésével kapcsolatos tevékenység kivizsgálására.


A három párt képviselői pénteken terjesztették az Országgyűlés elé az erről szóló határozati javaslatukat.

Kezdeményezésük szerint a testületnek egyebek mellett olyan kérdéseket kellene tisztáznia, mint hogy a központi büdzsé mennyivel és milyen feltételekkel támogatta a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó pályázat előkészítését és benyújtását, a támogatási feltételek hogyan biztosították a költségvetési támogatás jogszerű és hatékony felhasználását, és mit tettek az állam nevében eljárók ennek ellenőrzése érdekében.

Kíváncsiak lennének továbbá a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. szerződéseire, különös tekintettel a kommunikációs költségekre.

A bizottság – amelynek 8 tagja lenne, 3 fideszes, valamint egy-egy KDNP-s, MSZP-s, jobbikos, LMP-s és független képviselő – október 1-jéig nyújtaná be jelentését a Háznak.

Az ellenzéki politikusok a magas korrupciós kockázattal indokolták, miért szükséges szerintük megvizsgálni a pályázati költéseket. Megjegyezték: a költségvetési keret nagyobb részét a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nyílt közbeszerzési eljárások nélkül költötte el.

A Fővárosi Közgyűlés március elején döntött a 2024-es olimpia megrendezésére beadott budapesti pályázat visszavonásáról.

Az országgyűlési törvény értelmében vizsgálóbizottság létrehozását a képviselők egyötöde kezdeményezheti. A pénteken beadott határozati javaslatot ennél többen, 51-en írták alá.