Bizottság vizsgálja az argentin tengeralattjáró tragédiáját

-

A bizottság tagjának fia a San Juanon szolgált. A haditengerészetben elkezdődtek a személycserék is.


Nyugdíjazták az argentin haditengerészet parancsnokát egy hónappal azután, hogy a San Juan tengeralattjáró 44 fős legénységével együtt eltűnt az Atlanti-óceán déli részén. Marcelo Eduardo Hipólito Srur altengernagy, a haditengerészet vezérkari főnöke Oscar Aguad védelmi miniszter felszólítására vonult nyugállományba. Aguad ideiglenes ügyvivőt jelölt ki Srur helyére.

Létrehoznak egy tengeralattjárókon szolgáló tisztekből álló háromtagú vizsgálóbizottságot, amelynek egyik tagja Jorge Bergallo kapitány, a San Juan másodparancsnokának, Jorge Ignacio Bergallónak apja lesz. A védelmi minisztériumtól független vizsgálóbizottság saját és korlátlan költségvetéssel fog rendelkezni annak érdekében, hogy napvilágra kerüljön az igazság.

A San Juanról utoljára november 15-én érkezett hír. Egyes jelentések szerint víz alatti robbanás történt abban a térségben, ahonnan a tengeralattjáró utoljára bejelentkezett. A San Juan eltűnése előtt a kapitány az egyik akkumulátorkamrában keletkezett elektromos problémáról számolt be, és ezért parancsot kapott, hogy térjen vissza a Mar del Plata-i támaszpontjára.

A tengeralattjáró utáni kutatásban mintegy másfél millió négyzetmérföldnyi óceánfeneket fésültek át radarral, hiába. Szombaton egy brit és egy argentin hajó vizsgálta a mélységet ott, ahol a San Juannak nyoma veszett.