Bizonytalan Donald Trump nagy-britanniai látogatása

Fotó: MTI/AP / Kirsty Wigglesworth

-

A londoni polgármester és az amerikai elnök nem először feszült egymásnak az interneten. A Munkáspárt le is mondhatja Trump látogatását.


Sadiq Khan és Donald Trump egymásnak üzengetett a Twitteren a londoni terrortámadás után. A londoni polgármester azt mondta, Trump sok dologban tévedett, és tervezett idei látogatását le kellene mondania.
Boris Johnson külügyminiszter viszont mindenképp fogadni szeretné Trumpot. Johnson - akitől Khan nyolc év után vette át a polgármesteri posztot - azt mondta: Khannak teljesen igaza van, de hiába kérik arra többen is, hogy mondja le a találkozót, ő fogadni szeretné az amerikai elnököt.


Aggodalomra semmi ok

A londoni terrortámadást követő üzenetváltást az robbantotta ki, hogy a polgármester azt mondta, nincs ok az aggodalomra. Trump ezután a Twitter-oldalán előbb megjegyzést tett Khan mondatára, később viszont meg is nevezte London polgármesterét.



Tim Farron, a liberális demokraták vezetője sem szívesen látná Londonban Trumpot. Ő Theresa May-hez fordult, akit megkért, mondja le a találkozót. Egyelőre viszont az sem biztos, hogy May-nek kell ezzel foglalkoznia: csütörtökön választásokat tartanak Nagy-Britannia-szerte, a különbség a Konzervatív Párt és a Munkáspárt között pedig 1 százalék a közvélemény-kutatók szerint. May annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy „Khan jó vezetője a fővárosnak, kár lenne mást mondani".


Gorka nem változtatna a látogatáson

Gorka Sebestyén, Trump tanácsadója szerint jogos volt, hogy az elnök kritizálta Khan mondatait. Meg kell szabadulnunk a politikai korrektségtől - mondta a BBC-nek Gorka.
A londoni eset előtt Khan kezdeményezte a vitát. A muszlim polgármester kritizálta, hogy Trump beutazási tilalmat vezetett be az USA-ban, és csak olyan országokra érvényes a tilalom, ahol többségében muszlimok laknak.