Bizonytalan az albán választások kimenetele

Fotó: AFP / Gent Shkullaku / AFP / Gent Shkullaku

-

Csendes kampány után voksolhatnak az albánok. Korábban gyakori volt a csalás, a tüntetés és az erőszak.


Parlamenti választásokat tartanak Albániában. A két fő esélyes, Edi Rama miniszterelnök szocialistái, a PS és Lulzim Basha jobbközép demokratái, a PDS a felmérések szerint fej-fej mellett állnak. Az albán választók 5 és 17 óra között adhatják le szavazataikat, hogy megválasszák a 140 parlamenti képviselőt. A választáson 3 ezer megfigyelő is részt vesz, közülük 300 külföldi.

A választásokat korábban csalások, erőszak és tüntetések kísérték. 2009-ben az akkor ellenzéki szocialisták – csalásra hivatkozva – hónapokra megszállták az utcákat. A 2013-as kormányváltás után a jobboldali ellenzéket vezető Sali Berisha – bár elismerte vereségét – úgy döntött, hogy nem vesz részt a parlament munkájában. Basha, a PDS új vezetője pedig nemrég még az idei választások bojkottjával fenyegetőzött.

Az amerikaiak közvetítése után viszont a PDS úgy döntött, hogy részt vesz a választási folyamatban, és a kampány nagyobb incidensek nélkül, szokatlan nyugalomban zajlott.

Bárki nyerjen is, a kormányra óriási feladatok várna. Albánia Európa egyik legszegényebb országa havi 340 eurós (mintegy 105 ezer forintos) átlagfizetéssel. A munkanélküliség és a kilátástalanság miatt a fiatalok tömegesen távoznak. Albániát 2,9 millióan lakják, külföldön pedig már 1,2 millió albán él. Az ország a NATO tagja, és 2014 óta EU-tagjelölt. Ám Brüsszel késlelteti a csatlakozási tárgyalások megnyitását, legutóbbi jelentésében a korrupciót, és a jogi intézmények működésének alacsony hatásfokát kifogásolta.